Helseforsikring betyr bedre helse for Rwandas befolkning

Oda Riska Om forfatteren
Artikkel

Hele 85 % av Rwandas befolkning er nå dekket av en helseforsikring kalt «mutuelles» som fordeler kostnaden av helsetjenester i landsbyer og regioner (1). Men til tross for at det kun koster 2 amerikanske dollar per år, er kostnaden for høy for mange.

Etter folkemordet i 1994, da en million mennesker ble drept og to millioner ble drevet på flukt, var landets helsesystem stort sett ødelagt (2). I ettertid er det lagt vekt på å gjenoppbygge og bedre helsetilbudet til befolkningen. En del av denne planen er mutuelles, som ble introdusert i 1999 (1). Antall medlemmer har økt jevnlig, og siden april 2008 er det lovfestet at alle må ha en form for helseforsikring. Utgiftene kan være høye for mange, men medlemstallet har økt fordi befolkningen kan se fordelene.

– Først mente de fleste i landsbyen min at mutuelles ikke ville fungere fordi det kostet for mye. Men i dag er nesten alle i landsbyen medlemmer fordi vi forstår nytten, sier Cyriaque Muhayimana, en bonde med fem barn fra landsbyen Rulindo.

Mutuelles er delvis finansiert av the Global Fund to first AIDS, Tuberculosis and Malaria som dekker forsikringspremien for rundt 1,5 millioner mennesker. I tillegg bestemmer hver landsby hvem som er for fattige til å betale tillegget for behandling (2). Data fra 2004 tyder på at ca. 10 % av befolkningen slipper å betale, men dette burde gjelde 15 – 30 %.

– Rwanda er fortsatt et av de fattigste landene i Afrika og i verden. Men regjeringen har forstått at ved å basere helsefinansieringssystemer på solidaritet og rettferdighet kan landet sikte på universell dekning, noe som trengs for å bygge samfunnet og bedre økonomien, sier Adelio Fernandes Antunes fra Verdens helseorganisasjon.

Anbefalte artikler