Søren Falchs juniorpris 2008
Rebecca Jane Cox Brokstad, Tone Bjørge og Oddbjørn Straume er tildelt Søren Falchs juniorpris for yngre forskere. Prisen, som er på 50 000 kroner til hver, deles ut av styret for Søren Falch og øienlæge Sigurd Falchs fond for medisinsk vitenskap.
Rebecca Jane Cox Brokstad (f. 1968) har forsket på influensavirusvaksiner i 15 år. Hun tok doktorgraden innen dette feltet ved University of London bare 26 år gammel. Brokstad etablerte seg tidlig som en dyktig forsker innen sitt felt og har etter hvert utviklet seg til å bli en høyst anerkjent internasjonal kapasitet. I 1996 kom hun til Bergen og jobber nå som konstituert leder ved Influensasenteret, Avdeling for mikrobiologi og immunologi, Gades Institutt. Hennes vitenskapelige innsats for å forstå hvordan immunitet mot influensa utvikler seg etter vaksinering har vært banebrytende og har økt vår forståelse av mange og fremdeles ukjente immunologiske faktorer som til sammen gir beskyttelse mot sykdom og dødelig utgang etter influensasmitte, heter det i en pressemelding fra Universitetet i Bergen. Brokstad er involvert i flere større internasjonale samarbeidsprosjekter for å utvikle og utprøve vaksiner mot fugleinfluensa.
Tone Bjørge (f. 1968) er spesialist i patologi, professor i epidemiologi ved Institutt for samfunnsmedisinske fag, Universitetet i Bergen. Hun er også tilknyttet Medisinsk fødselsregister. Etter medisinstudiet arbeidet hun som rekrutterings- og postdoktorstipendiat ved henholdsvis Kreftregisteret og Radiumhospitalet i Oslo. Hun disputerte i 1996 med en avhandling om epidemiologiske problemstillinger rundt kreft i livmorhals og eggstokker. Siden da har hun blant annet jobbet med prosjekter om kreft i forhold til humant papillomvirus, overvekt og medfødte misdannelser, samt forhold under graviditeten og fødselskarakteristika i relasjon til kreft blant barn og ungdom. Bjørge har gjennom sine prosjekter økt vår forståelse av en rekke kreftsykdommers epidemiologi.
Oddbjørn Straume (f. 1968) er overlege ved Kreftavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus, men driver også forskning i samarbeid med forskningsmiljøet ved Gades Institutt. Forskningen er konsentrert om tumorbiologiske forhold i melanomer, og da spesielt angiogenese (karnydanning) og gener som hemmer utviklingen av kreft. Hans forskningsartikler er hyppig sitert av andre forskere, og metodene han har utviklet i laboratoriet under sitt doktorgradsarbeid blir benyttet også i andre forskningsprosjekter. Flere prosjekter er initiert og planlagt med hovedvekt på prediktive markører for effekt av nye behandlingsmetoder. Målet er å kunne selektere dem som vil ha nytte av spesifikk behandling og samtidig spare de pasientene som ikke vil ha nytte av behandlingen for bivirkninger og plager, skriver universitetet. Straume har nylig vært på et ettårig forskningsopphold ved Harvard Medical School i Boston, USA.