Syreangrep har få konsekvenser for gjerningsmannen

Oda Riska Om forfatteren
Artikkel

Mens de som blir utsatt for syreangrep ofte blir merket for livet, blir angriperne sjelden arrestert. I 2007 registrerte Acid Survivors Foundation (ASF) 192 ofre, men bare 48 dømte gjerningsmenn (1). ASF er en av få organisasjoner som jobber for ofrene.

Syreangrep er en type vold som hovedsakelig foregår i Sørøst-Asia. Angriperne kaster syre i ansiktet på offeret, ofte som hevn for avslag på frieri eller etter en krangel om land og eiendom.

Konsekvensene for ofrene er mange og varer livet ut. De angrepne, oftest kvinner, kan bli vansiret, miste synet og få problemer med å svelge. Mange som får hjelp fra ASF, kan ikke tjene penger eller bli giftet bort etterpå og blir derfor sett på som en skam og en byrde (2). Organisasjonen jobber for å skaffe medisinsk hjelp og økonomisk støtte til ofrene og for å spre kunnskap og informasjon.

26 år gamle Nasim fra Sør-Punjab i Pakistan er et typisk offer for syreangrep (3). Etter at hun takket nei til et frieri fra et søskenbarn, angrep han henne med syre. Hun rapporterte angrepet til politiet, men trakk anklagen etter at familien hennes ble truet og det ble spredt rykter om henne. ASF ga Nasim medisinsk hjelp og familien hennes økonomisk støtte til å bygge et nytt liv i Islamabad.

Ifølge ASF har det vært en økning i andelen mannlige ofre de siste årene. I 2007 var hele 25 % av ofrene menn (48 av 192). I disse angrepene var konflikter rundt land eller penger den vanligste motivasjonen (1).

Samina Naz fra ASF Pakistan mener det er viktig at loven blir strengere slik at flere angripere blir holdt ansvarlig for handlingen. – Det er urettferdig at slike forbrytelser er kausjonerbare under det nåværende rettsystemet, sier hun (2).

Anbefalte artikler