Stor interesse for urologiuken

Knut E. Braaten Om forfatteren
Artikkel

Pågangen var stor fra både presse og publikum under urologiuken på Rikshospitalet i september.

Stefan Buntrock (t.v.) og Rolf Høgetveit Hagen viser frem prostatamodellen. Foto Lisbet T. Kongsvik

Det var et uvanlig syn som møtte forbipasserende i glassgaten på Rikshospitalet i morgentimene mandag 15.9. 2008. Her hadde nemlig verdens største modell av en prostatakjertel funnet veien fra Tyskland. Modellen, som er over fem meter lang, tre meter høy og to meter bred, var utstilt i forbindelse med verdens internasjonale urologiuke i Europa. I Norge arrangerte Norsk urologisk forening hele uken omvisning i modellen og publikumsrettede foredrag om prostatakreft, urinlekkasje og impotens.

Bryte ned tabuer

– Sykdommer i prostata, urinlekkasje og ereksjonssvikt/impotens er temaer som berører svært mange, enten man er rammet selv, ens partner eller andre man kjenner. Målsettingen med de omfattende publikumsrettede foredragene og omvisning i modellen, er å øke kunnskapen om sykdommer og behandling og derigjennom bryte ned tabuer, sier ansvarlig for urologiuken i Norge, Stefan Buntrock i urologiforeningen.

Urologiske temaer interesserte og engasjerte også pressen, og i løpet av uken var både radio (Nitimen) og tv (NRK Nyhetsmorgen og NRK Østlandssendingen) innom Rikshospitalet.

Pirret nysgjerrigheten

Urologiforeningen kunne love et variert og spennende program, og publikumsinteressen på de åpne foredragene var stor. Mange er ikke klar over verken hvordan en prostata ser ut eller fungerer, men prostatamodellen og de publikumsrettede foredragene bidro til at folk fikk kunnskaper om dette.

På første omvisning i modellen hadde en gruppe på rundt 15 nysgjerrige personer møtt frem for å høre Buntrock og hans kollega og leder i urologiforeningen Rolf Høgetveit Hagen, snakke om prostata og dens betydning.

De åpne foredragene under urologiuken tok for seg prostatasjekk og behandling av prostatakreft (inkludert strålebehandling), mat for mannens edleste deler, urinlekkasje hos både kvinner og menn og potensmidler – fakta og fiksjon. I tillegg presenterte pasientorganisasjonene seg.

Forskningssjef Sophie Dorothea Fossås foredrag på åpningsdagen pekte fremover mot nyere behandlingsformer. I fremtiden vil behandling av avansert prostatakreft bli mer og mer multimodal. Det innebærer at forskjellige avdelinger samarbeider tett for å oppnå en optimal kombinasjon av kirurgi, medikamentell behandling og stråling, spesielt tilpasset den enkelte pasient.

– Behandling av prostatakreft er ikke bare et urologisk og kirurgisk anliggende, men innebærer også et tettere samarbeid mellom urolog og onkolog om ulike behandlingsformer. Dessverre har vi ikke kommet langt nok på denne fronten i Norge, sier Fosså.

Det var urologiforeningene i 22 europeiske land som arrangerte en felles informasjonsuke om urologi rettet mot publikum og fagmiljøer.

Anbefalte artikler