Medisinsk bevis på USAs bruk av tortur

Verdens helse
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Personer som er blitt holdt i amerikanske fangeleire, er blitt systematisk utsatt for tortur og umenneskelig behandling, ifølge Physicians for Human Rights.

  Organisasjonen har utgitt en rapport med detaljert medisinsk og psykologisk evaluering av 11 tidligere fanger i forskjellige amerikanske fangeleire, inkludert Abu Ghraib og Guantanamo Bay (1). Fangene ble utsatt for isolasjon, søvnberøvelse, tvungen nakenhet, fornedrelser samt alvorlig fysisk og i noen tilfeller seksuelt misbruk. Det er også bevist at helsepersonell har vært involvert ved å legge til rette for tortur av fangene, nekte medisinsk behandling og å gi konfidensiell medisinsk informasjon til avhørerne.

  En del av teknikkene er offisielt godkjent, mens andre er blitt «en del av et regime av brutalitet i fangeleirene», hevder Physicians for Human Rights.

  – De tidligere fangene i denne rapporten, som alle kjemper en ensom og vanskelig kamp for å gjenoppbygge livene sine, trenger kompensasjon for det de er blitt utsatt for, omfattende psykisk og medisinsk støtte samt en unnskyldning fra vår regjering, sier generalmajor Antonio Taguba, som ledet den amerikanske hærens offisielle etterforskning av misbruk av fanger i Abu Ghraib.

  Ingen av mennene ble noensinne siktet. Fire ble arrestert i Afghanistan og senere sendt til Guantanamo Bay, hvor de ble holdt i gjennomsnittlig tre år. De andre sju ble arrestert i Irak og holdt i seks måneder i gjennomsnitt.

  – Det er ikke lenger tvil om at den nåværende administrasjonen har begått krigsforbrytelser. Det eneste spørsmålet som gjenstår er om de som beordret bruk av tortur, vil bli holdt til ansvar, sier generalmajor Taguba.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media