Enkle øvelser og gode råd til hjemmebruk ved muskel-og skjelettplager

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Rønning, AK.

  Puls – Sterk kropp

  Bevegelser for livet. 128 s, ill. Oslo: NRK Aktivum, 2007. Pris NOK 299

  ISBN 978-82-8178-247-1

  Bidragsyterne ønsker å gi gode råd og veiledning for å unngå muskel- og skjelettplager, trene dem bort eller lære å leve med dem.

   I ni hovedkapitler gis det en kortfattet, men korrekt innføring i kroppens forskjellige deler, fra fot til nakke. Hver del belyses i form av en kasuistikk med generelle betraktninger rundt hvert ledd. Boken er rikt illustrert, og øvelsesinstruksjonene følges i tillegg av en godt forklarende tekst. Alle øvelsene kan gjøres hjemme med et minimum av hjelpemidler. Hvordan det har gått med pasientene i hvert kapittel blir oppsummert noen måneder senere. Og dette er realistiske fortellinger om hverdagsmennesker som ikke alltid finner tid til å trene eller som har lidelser de må lære seg å leve med på best mulig måte. Men de har fått god hjelp av fysioterapeut underveis. Sju forskjellige spesialiteter innen fysioterapi blir presentert, og de illustrerer forskjellige tilnærmingsmåter til ulike problemer. Det understrekes at det er viktig med god kroppsholdning, trening med vekt på kne over tå og god balanse. Mange kan få hjelp av korrigert fotstilling, men jeg vil nok anbefale riktig fottøy og innleggssåle fremfor å forsøke å trene bort plattfothet. Ellers samsvarer innholdet meget godt med vanlige behandlingsprinsipper i idrettsmedisin/fysikalsk medisin.

  I siste kapittel oppsummeres mange gode råd om riktig kroppsbruk i hverdagen og best mulig tilrettelegging av ytre forhold i arbeid og fritid. Betydningen av å ha det godt med seg selv blir heller ikke undervurdert.

  Det er en fin bok for dem som ønsker å trene hjemme for å forebygge eller for dem som allerede har fått litt vondt. Om plagene ikke gir seg, er det imidlertid viktig å oppsøke riktig terapeut. Henvisende leger kan her få øynene opp for at det er forskjell på fysioterapeuter og at de er spesialister på hvert sitt område.

  Boken er lettlest for mosjonister, helsepersonell og pasienter med interesse for en sunn og sterk kropp.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media