()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Norske journalister føler et kollektivt ubehag når de skal omhandle selvmord og psykiatri. Ofte er det kriminalreportere som skriver psykiatrisakene, noe som setter sitt preg på vinklingen.

  Psykiater Knut Kjerpeseth var en av initiativtakerne til faglederkonferansen i sikkerhetspsykiatri i Bodø i november. Foto…
  Psykiater Knut Kjerpeseth var en av initiativtakerne til faglederkonferansen i sikkerhetspsykiatri i Bodø i november. Foto Legeforeningen

  Det sa utviklingsredaktør Reidun Kjelling Nybø i Avisa Nordland til deltakerne på faglederkonferansen i sikkerhetspsykiatri i Bodø i november. Hun har skrevet boken Fra tabu til tema, der hun tar opp selvmord i mediene (1).

  I Vær Varsom-plakaten § 4.9 het det inntil 2006 at selvmord eller selvmordsforsøk som hovedregel ikke skal omtales. Kjelling Nybø var med i utvalget som fikk endret paragrafen. Nå legges det opp til en varsom omtale av selvmord og selvmordsforsøk i mediene.

  – For første gang hadde vi en høringsrunde i forkant av revisjon av plakaten, hvor blant annet Legeforeningen var en av høringsinstansene. Det var veldig nyttig, sa hun.

  Kjelling Nybø anbefaler fagfolk i psykiatrien om å skaffe seg gode mediekontakter lokalt. – Be om en tenkepause i stedet for ikke å kommentere når journalister tar kontakt. Ikke ta de etiske valgene for oss, men si fra hvis dere er misfornøyd med det som havner på trykk. Det lærer vi av, sa hun.

  Før Kjelling Nybøs innlegg delte Sandviken sykehus sine erfaringer fra det å være i medienes intense søkelys.

  Psykiatrisaker har ofte alt som skal til for å havne på forsiden av tabloidavisene, og ofte blir saken værende i mediebildet i mange måneder, ble det sagt.

  Psykiater Knut Kjerpeseth ved Nordlandssykehuset Bodø, var vertskap for konferansen. Han mener risiko i sikkerhetspsykiatrien alltid må veies opp mot pasientens livskvalitet.

  – Hvis man føler at man gjør det som er optimalt for pasienten, da er verken Avisa Nordland eller andre medier en trussel. God oppfølging av pårørende er viktig, og vil ofte hindre at saker havner i media, sa han.

  Informasjonssjef Randi Angelsen ved Nordlandssykehuset Bodø mener det beste er å legge kortene på bordet hvis man har gjort noe kritikkverdig.

  – Når noe skjer blir det fort kaos, og det er lett å miste troverdighet. Hvis vi har gjort noe vi ikke burde har gjort må vi tåle at det offentliggjøres. Legg en god informasjonsstrategi, og bruk oss på informasjonsavdelingen, sa hun.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media