En fortelling om kjærlighet, sorg og livet etter tsunamien

Melanie Ekholdt Huynh Om forfatteren
Artikkel

Olafsen, E

Dahl, PA.

Hva skal vi med stjerner nå?

En fortelling om kjærlighet, sorg og resten av våre liv. 169 s, ill. Oslo: Schibsted, 2007. Pris NOK 298

ISBN 978-82-516-2442-8

Dette er fortellingen til en far og en sønn om det de opplevde da familien på fire ble rammet av flodbølgen (tsunamien) i Thailand. Intensjonen med utgivelsen er ifølge Espen Olafsens forord todelt. Dels er formålet sorgbearbeiding, dessuten kan kanskje historien være til hjelp for andre som står midt oppi sin egen «tsunami». Målgruppen er voksne privatpersoner og fagpersoner som møter mennesker i sorg.

Beretningen starter i dagboksform, og leserne får en detaljert beskrivelse av farens og sønnens opplevelser da de ble tatt av flodbølgen. Så beskrives dagene som fulgte. Deretter deler prest Per Arne Dahl sine refleksjoner med oss, samtidig som han tar inn farens minner. Espen Olafsen forteller om datteren Frøya og sin kjære Elfrid som så dramatisk ble revet bort. Familiemedlemmer, venner og fagpersoner som hjelper til i sorgprosessen blir også presentert. Dikt og sanger som betyr noe for hovedpersonene er inkludert, samt bilder av den lille familien før og etter tsunamien. Det er et lettfattelig, godt beskrivende språk.

Vi får et detaljert innblikk i sorgarbeidet til de to – Balder på sju år og hans far, fotballtreneren.

For alle fagpersoner som møter mennesker i sorg og alvorlige kriser kan denne boken være betydningsfull. Spesielt for psykiatere og barne- og ungdomspsykiatere som behandler mennesker som har opplevd alvorlige kriser er dette svært relevant lesning. I sin skjønnlitterære form er den et viktig supplement til faglitteratur på dette feltet.

Ethvert menneske som leser Hva skal vi med stjerner nå?, vil bli meget berørt av den sterke historien. Den setter ord på det vi alle vet, men så fort glemmer – hvor skjørt vårt eget liv og livet til våre kjære er. Anbefales herved.

Anbefalte artikler