Flere balansekunstnere ønskes

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Plasser deg på et sted eller i en situasjon der du kjenner at du har vansker med å holde balansen. Det kan for eksempel være på en høy og svaiende stige, på glatte steiner i en elv eller på stigbrettet på en buss som begynner å gå før du har kommet inn. Ta så frem dette innlegget eller andre deler av Tidsskriftet og les det kritisk. Gjør notater i margen, alternativt ta opp mobiltelefonen og ring en kollega for å drøfte det du leser. Øvelsen er en illustrasjon på hvordan det er å leve med permanente balanseproblemer.

  For noen år siden våknet jeg en morgen uten å kunne stå på beina. Gulvet beveget seg som i en liten jolle i høy sjø. Mine etterfølgende erfaringer med spesialister i helsetjenesten kan oppsummeres i noen punkter, nevnt kronologisk. Hvert punkt avsluttes med en kortversjon om hvilke beskjeder jeg oppfattet ble gitt:

  • Privat nevrolog: Du har neppe balanseproblemer, og uansett vil det bli verre når du blir eldre.

  • Nevrologisk poliklinikk ved Sørlandet sykehus: Du arbeider og stresser for mye. Du må revurdere livet ditt og ta det mer med ro.

  • Innleggelse ved Sørlandet sykehus: Du har et balanseproblem, men vi er usikre på om det skyldes forhold i sentralnervesystemet eller er mer perifert. Bruk disse avhengighetsskapende tablettene. Trapp gradvis opp til fire tabeller per dag.

  • Karolinska Sjukehuset, balanseavdelingen (konsultasjon initiert og betalt privat): Du har et balanseproblem. Det er ikke krystallsyken. Du kan bli bra om du spiller badminton.

  • Haukeland Universitetssjukehus, Nasjonalt kompetansesenter for vestibulære sykdommer: Øynene dine har vansker med å følge lysende punkter i bevegelse. Vi tar dette som et tegn på at skaden ligger sentralt, og da er det lite å gjøre. Nakken din er noe stiv, så noe av problemet kan også ligge der. Vi har ikke noe å anbefale. Du må selv finne ut hvordan du best kan takle din livssituasjon.

  Så fikk jeg ved en tilfeldighet for noen måneder siden høre om Balanseprosjektet i Molde (1). Allerede etter den første konsultasjonen i Molde oppnådde jeg følgende: Min stadige frykt for å falle var redusert betydelig. Jeg hadde lært en strategi for hvordan takle hverdagssituasjoner som for meg var særlig utfordrende, og fikk et enkelt og individuelt tilpasset øvingsprogram for å trene opp min evne til balanse og fokusert oppmerksomhet. Jeg gjør små fremskritt hver dag! Britt Fadnes og Kirsti Leira har utviklet en ikke-teknologisk og ikke-medikamentell behandlingsmåte med veiledning av Per Brodal. Deres tilnærming er under systematisk videreutvikling, noe som gjør det ekstra spennende å være pasient. Hermed oppfordrer jeg myndigheter, behandlere og forskere til å valfarte til Moldes balansekunstnere. Her må det være sykmeldinger, penger og menneskelig lidelse å spare.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media