– Dette er seksuell tortur av kvinner

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Kvinner i Kongo har fått fistel etter at er blitt voldtatt som en del av krigshandlingene i landet. – Voldtekt høres for svakt ut. Dette er seksuell tortur av kvinnene, sier Trond-Viggo Torgersen.

  Trond-Viggo Torgersen er MedHum 2007s høye beskytter. Foto Anne Liv Ekroll, NRK
  Trond-Viggo Torgersen er MedHum 2007s høye beskytter. Foto Anne Liv Ekroll, NRK

  Torgersen er den høye beskytter for årets humanitæraksjon for medisinstudentene, MedHum. Pengene skal gå til gratis fistelbehandling av kvinner i Den demokratiske repubikken Kongo, opplæring av lokale leger i fistelkirurgi, og forebyggende tiltak.

  – Fistel hos afrikanske kvinner er i første rekke en fødselskomplikasjon. Som følge av trange bekkenforhold blir fosteret stående fast og dør. Når det senere drives ut, kan også noe av det avklemte vevet i urinveiene være dødt. Da oppstår det en fistel, en unormal åpning mellom urinveiene og vagina, slik at urin lekker ukontrollert fra underlivet.

  Andre kvinner blir, som en del av lokal krigføring, voldtatt på en særdeles brutal måte, også med redskap, som ødelegger underlivet med fistel mellom urinveier, tarm og vagina som følge, sier han.

  Torgersen sier det er vanskelig å sette seg inn i den umenneskelige situasjonen de afrikanske kvinnene som får fistel, havner i.

  – Etter at de har fått fistel blir disse kvinnene utstøtt av sine egne rett og slett fordi de lekker og dermed lukter. For meg som mann er det særlig vanskelig å vite at menn avviser sine unge koner etter en mislykket fødsel og skaffer seg nye koner. Det er få som kjemper for en kvinne med fistel, selv om hun er ressurssterk og i sin beste alder.

  Legen og TV-kjendisen sier at her i landet tar vi for gitt den gode oppfølgingen og behandlingen kvinner får rundt graviditeten, med en mannskultur som tar vare på kvinnene når de er gravide, under fødsel og når de har født. Det kan man ikke ta for gitt i Kongo, sier han.

  Torgersen hadde ingen problemer med takke ja til å være den høye beskytter for fistelaksjonen. Han mener årets aksjon har et veldig emosjonelt sterkt budskap, og at det gir håp på en praktisk måte.

  – Å støtte nødhjelp generelt kan bli diffust. Fistelaksjonen er et veldig konkret medisinsk prosjekt. Ikke minst baserer det seg på at man bygger opp høy medisinsk kompetanse lokalt, og lærer opp kvinnene som er rammet slik at de kan være til hjelp for andre etter behandlingen, sier han.

  Torgersen mener at selv om aksjonen hjelper ett og ett menneske med fistelkirurgi, har dette flere ringvirkninger.

  – Først hjelper man enkeltkvinnene ut av en håpløs situasjon. Man restituerer dem og hjelper dem til å få tilbake sin gamle status som en attraktiv ressurs. Utenfor dette innerste fokuset er det ringer av gode birvirkninger: Kvinnene som hjelpes, blir hjelpere for andre på klinikken, og når de drar hjem og kan drive opplysningsarbeid, gir de igjen håp for andre som er rammet. Samtidig læres lokale leger opp til å bli spesialister i fistelkirurgi. De bygger opp kompetanse og setter fokus på forebygging. Dermed utvikles også mulighetene for å etablere et helsesystem med en helsesøster/jordmorrolle, sier han.

  MedHum har også benyttet seg av de pedagogiske evnene til Torgersen. – Ja, jeg har spilt inn en liten video som ligger på nettet og som skal gjøre det lettere å snakke om fistel og motivere de som skal være med i aksjonen, forklarer han.

  Legen Trond-Viggo skal også stille opp på enkelte MedHum-arrangementer, og svare på spørsmål på spørrevorspiel.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media