Norskadoptert uten røtter

Nina Helene Alnes Sitek Om forfatteren
Artikkel

Mejlænder, U-A.

Før hennes historie begynner

269 s. Melhus: Snøfugl, 2006. Pris NOK 275

ISBN 82-7083-332-0

Arnfinn er 44 år gammel og har aldri vært hjemme i seg selv. Utad er alt i orden; kjekk og slagkraftig mann med ledende konsulentstilling i forsikringsselskap, gift med ungdomskjæresten, har to tenåringsbarn og villa på Nordstrand. Han besøker sine velmenende adoptivforeldre til søndagsmiddag av ferdigmat. Så lenge han kan huske og vel så det, har han strevd med opplevelse av manglende tilhørighet, redsel for avvisning og takknemlighetsgjeld med uavklarthet i teller og hele hans eksistens i nevner.

Hans biologiske mor fikk sitt livs sommer lagt øde da hun ble uønsket gravid. Adopsjon var veien videre i et liv som likevel forble avklippet. Arnfinn benytter seg av sin rett til å få vite når han blir voksen, men fortielsen er en del av ham som hindrer rotfeste – ikke bare for Arnfinn selv, men også for den familien han så desperat forsøker å opprettholde i skjør balanse med sin egen selvvalgte posisjon på sidelinjen. Så blir datteren gravid og hele livsnettverket gås etter i sømmene.

Før hennes historie begynner er Ulf-Arvid Mejlænders første roman. Han har bakgrunn som journalist, redaktør, PR-rådgiver og skribent. Norsk adopsjonspraksis er en problematikk han har interessert seg for i mange år, og romanen bærer også preg av research og konkrete møter (1). Både adopsjonskontoret ved Oslo Helseråd og spedbarnshjemmet stiger opp fra arkivskuffene. Nidportrettet av den kristelige antiabortlegen fra tidlig syttitall synes friskt i fargene fremdeles.

Person- og miljøskildringer fremstår levende og troverdige i fint tilpasset språkdrakt; på det beste i spennet mellom Jo Nesbø og Per Petterson, med avstikkere til Lars Saabye Christensens Beatles og Arild Nyquists Barndom. Ungdom. Dog blir det noe ujevnt og av og til går det over i det sjablongmessige.

Både forsideillustrasjon og noe av romanens utforming gjør meg litt usikker på om det isteden er ungdom som er bokens målgruppe. Nå skal jo ikke bøker for ungdom være mer lettvint eller litterært mindreverdig, men det er i det ujevne romanen trekker i denne retningen. Imidlertid fremstår den helhetlig sett egnet for både ungdom og voksne, og det på en måte som kan angå mange. I tillegg til en prisverdig fremstilling av et forbløffende lite beskrevet emne, rommer boken en formidling av mennesker i krise og en pekepinn om at veien videre ikke bare går om historien, men også via frigjøringen fra den.

Anbefalte artikler