Nytt om navn

Eline Feiring Om forfatteren
Artikkel

Kongens gull til Øygard

Kolbjørn Øygard med Kongens fortjenstmedalje i gull. Foto Ingvil Bakka/Ryfylke

Tidligere fylkeslege i Finnmark Kolbjørn Årtun Øygard (f. 1927) er hedret med Kongens fortjensmedalje i gull for sin innsats innen norsk medisin og samfunnsliv. Øygard var fylkeslege i Finnmark i ti år og har satt solide spor etter seg. Helsetjenesten i fylket drar fortsatt nytte av hans innsats, 30 år etter.

I tillegg har han hatt et sterkt engasjement i den offentlige debatten og vist et ekte og viktig engasjement for utviklingen av Velferds-Norge, heter det i begrunnelsen. Han er et menneske som med sin ærlighet, romslighet og engasjement har vært med på å gjøre livet bedre for mange.

Øygard har blant annet også vært assisterende helsedirektør (1961 – 62), assisterende fylkeslege i Vest-Agder (1965 – 67) og helse- og miljøsjef ved Sauda Smelteverk AS (1978 – 92).

– Kjemper livets sak

Professor Torleiv Ole Rognum (f. 1948) og professor Ola Didrik Saugstad (f. 1947) er tildelt Livsvernprisen 2007 av organisasjonen Menneskeverd. Organisasjonen arbeider med spørsmål knyttet til abort, aktiv dødshjelp og bioteknologisk forskning.

De to legene og forskerne får prisen for å kjempe livets og menneskeverdets sak i en tid der bioteknologiloven ønskes endret og teknologien stadig utfordrer folks verdier og etiske grenser, heter det i en pressemelding fra organisasjonen. Rognum og Saugstad deltar ofte i debatter, og da med sin overbevisning om at menneskelivet er ukrenkelig helt fra befruktningsøyeblikket, heter det videre.

Prisen ble delt ut av tidligere utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet.

Aktivitetsprisen for skrittellerkampanje

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, LHL, er tildelt Aktivitetsprisen for 2006 med sin nasjonale aktivetskampanje «Hvert skritt teller». Prisen, som er på 50 000 kroner, deles ut som en del av Regjeringens Handlingsplan for fysisk aktivitet, og LHL fikk prisen nettopp for sin innsats for å fremme fysisk aktivitet i befolkingen.

– Kampanjen har på en tydelig og oppmuntrende måte formidlet betydningen av fysisk aktivitet i hverdagen. Gjennom kampanjen har over 250 000 nordmenn begynt å bruke skrittellere. Dette er et strålende resultat, sa helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad, som overrakte prisen.

Norsk professor fikk russisk orden

Lars J. Bjertnæs er den første utlending som tildeles Erkeengelen Mikhails Orden. Foto Northern State Medical University

Professor Lars J. Bjertnæs (f. 1941) er tildelt Erkeengelen Mikhails Orden for sin innsats i utviklingen av et godt medisinsk norsk-russisk samarbeid innen anestesi- og intensivmedisin. Ordenen er den høyeste utmerkelsen til Northern State Medical University i Arkhangelsk, Russland, skriver Tromsøflaket. Det er første gang ordenen tildeles en utlending.

Bjertnæs er leder ved anestesiavdelingen ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Tromsø, og har blant annet veiledet fire russiske leger frem til norsk doktorgrad. Han har bidratt til å implementere nye behandlingsmetoder ved intensivavdelingen ved City Hospital No. 1 i Arkhangelsk og bidrar i oppbyggingen av et forskningslaboratorium ved universitetet i byen.

Anbefalte artikler