Grenseløs helsehjelp

Forsidebildet
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Mogra 29.7. 2004. En bekymret mor kommer med sønnen, som har fått diaré, og dr. Monjur undersøker ham. Som alltid i Bangladesh følger resten av landsbyen usjenert med, og de kommer gjerne med kommentarer, meninger og tilleggsopplysninger. Leger Uten Grenser er på besøk i landsbyen Mogra i Tangail-distriktet i Bangladesh under flomkatastrofen i 2004 for å undersøke befolkningens helsebehov, sammen med de tre kvinnelige lokale helsearbeiderne som sitter ved bordet i bakgrunnen.

  For å komme frem hadde teamet bak seg en times padletur over det som tilsynelatende var en stor, brun og idyllisk innsjø. Bare noen veiskilt som stakk opp av vannet, toppene av noen juteplanter her og der og et enslig takmøne vitnet om at det vi padlet over var dyrket mark hvor det skulle ha foregått travel innhøsting.

  Folk og kyr stuet seg sammen på det lille området av landsbyen som fortsatt var over vann. Mangelen på brensel til koking og oversvømte vannkraner og latriner var de mest prekære problemene, fortalte folk. Nesten en tredel av alle konsultasjonene gjaldt akutt vanndig diaré. Mange kom også med hudinfeksjoner og bakteriell konjunktivitt. Bak det hele lurte faren for kolerautbrudd.

  Bangladesh består av et stort elvedelta, og 90 % av landet ble rammet av flommen. Hogst i Himalaya fører til at jorden ikke lenger holder på monsunregnet.

  Under flommen satte Leger Uten Grenser i gang prosjekter i flomrammede områder for behandling av diarésykdommer og rensing av vann. Dette ga et tilbud til om lag 400 000 mennesker. Leger Uten Grenser har fortsatt malariaprosjekter i de litt høyereliggende Chittagong Hills i det sørøstlige Bangladesh.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media