Individualitet og legemiddelbehandling

Forsidebildet
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Gjennom medisinsk forskning akkumuleres ny kunnskap i et nærmest akselererende tempo. Kartlegging av det humane genom – og i kjølvannet av dette ny viten om geners funksjon – har vært et av de store fremskrittene det siste tiåret. Mange har hatt forventninger om at denne bragden vil være innledningen til en revolusjon av praktisk pasientbehandling, blant annet med en ny tilnærming til legemiddelbehandling. I stedet for dagens standardbehandling som er forventet å passe for de aller fleste, ønsker man å skreddersy legemiddelbehandlingen, slik at det tas hensyn til den enkelte pasients egenart. Dette er et ambisiøst mål.

  Forsidebildet minner oss om hvor ulike vi er i fremtoning og utseende. Og det gir oss grunn til å reflektere over mangfoldet og utallet av kombinasjoner som gjør at hvert individ fremstår som en unik skapning. Fortsetter vi assosiasjonsrekken, ledes vi mot de molekylærbiologiske prosessene og blir minnet om at også for disse er mangfold og variasjon kjennetegnet. Når et legemiddel tilføres kroppen, involveres et høyt antall molekylære prosesser, og den endelige medikamentvirkningen kan bli svært ulik fra person til person.

  Vurdert mot en slik bakgrunn skjønner vi at skreddersydd legemiddelbehandling er en formidabel oppgave. Men det er et mål å strekke seg mot, og vi er på vei. De neste årene blir spennende og vil vise hvor langt mot målet vi kan komme.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media