Genetikk på en forståelig måte

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Undlien, Dag

  Din unike arv

  Genetikk og helse. 237 s, ill. Oslo: Aschehoug, 2005. Pris NOK 329

  ISBN 82-03-23248-5

  Gener, gentester, sykdom, livsstil, forebygging, genterapi og lovregulering av disse felter er tema som kan sette følelser i sving og som ofte diskuteres i mediene. På norsk finnes det enkelte lærebøker om de mer biologiske sider av moderne genetikk, men forlaget hevder at denne boken er den første norske samlede presentasjon av hva medisinsk genforskning er. Jeg tror ikke forfatteren har hatt fullt så store ambisjoner. Dette er ingen lærebok i medisinsk genetikk, og forfatteren er ikke spesialist i medisinsk genetikk, men det er åpenbart et behov for lettforståelig informasjon om medisinsk genetikk.

  Forfatteren starter trendmessig veltruffet med fedme, sult, genvarianter og gensløyd. Det er fullt av eksempler på genetiske sykdommer som mange avislesere og TV-tittere vil kjenne igjen. Samtidig beskrives på en lettlest måte en del av den forskning som banet veien for forståelse av de genetiske mekanismer som ligger til grunn. Dette er en fremstillingsmåte som gir lesere med nysgjerrighet mulighet for nærmere innsikt i både sykdommer og normalbiologi. Leseren vil finne kapitler om oppdagelsen av DNA-molekylets struktur, om mutasjoner, genetisk aldring, genterapi, individuelt tilpasset medikamentell behandling, arv og miljø og ikke minst livsstilsykdommer. Forfatteren tar til orde for en mindre dogmatisk tilnærming til genetisk disposisjon og livsstilsykdommer. Han argumenterer for en mer nøktern tilnærming til genetiske tester og lovgivningen omkring disse, og han sukker over de mange byråkratiske regler og til dels stengsler for viktig epidemiologisk forskning om våre folkesykdommer.

  Mehmet-saken og den fornyede diskusjon omkring «sorteringssamfunnet» var kanskje impuls til skrivingen av denne boken. Undlien gir en engasjert fremstilling av sitt møte med Mehmet-familien og dens problemer. Han slår ned på nedsettende betegnelser som reservedelsmennesker og designerbabyer. Det er vel typisk for medisinsk genetikk at direkte pasient- og familiekontakt farger ens holdning til de problemer som politikere har et mer dogmatisk forhold til.

  De få illustrasjonene er ganske puslete og virker iblant noe tilfeldige. Språket blir innimellom nokså snirklete, og forlaget kunne med fordel ha pusset på endel formuleringer og språkfeil. Likevel er boken lettlest og kan anbefales forTidsskriftets lesere. Litteraturlisten er oppdatert og fyldig, og det finnes et godt register. Kolleger kan ha nytte av å sette seg inn i endel av problematikken omkring medisinsk genetikk, det kommer garantert flere «Mehmet-saker».

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media