Advarer mot patent på AIDS-medisin

Nytt fra nett
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Indiske pasientorganisasjoner og Leger Uten Grenser advarer mot at legemiddelfirmaet Gilead Sciences skal få patent på en viktig AIDS-medisin.

  Gilead Sciences har søkt patent på det antiretrovirale legemiddelet tenofovir (Viread), som allerede er tilgjengelig som generisk legemiddel. Dersom patentsøknaden går gjennom, vil den billige versjonen bli ulovlig, og kritikerne frykter at AIDS-medisinen blir for dyr for pasientene. Indiske pasientorganisasjoner mener også at tenofovir inneholder allerede kjente sammensetninger, og at det etter indiske patentlover dermed ikke kan klassifiseres som nytt.

  Leger Uten Grenser anslår at en innvilgning kan hindre produksjon av generiske varianter av tenofovir i India helt frem til 2018.

  – Å tillate dette patentet vil sette en farlig presedens. Å begrense retten til produksjon av tenofovir og andre nye viktige medisiner til ett enkelt selskap gjør at prisene blir høye fordi det ikke er noen konkurranse, sier Ellen "t Hoen fra Leger Uten Grenser.

  Et økende antall HIV-pasienter som får høyaktiv antiretroviral behandling (HAART) og som utvikler stavudinutløst hyperlaktatemi, har behov for tenofovir.

  Les hele saken: www.tidsskriftet.no/10820

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media