Morsomt for og om nybegynnerforeldre

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Sjöberg, Lotta

  Babybekjennelser

  Guide for nybegynnerforeldre. 180 s, ill. Oslo: Cappelen, 2006. Pris NOK 229

  ISBN 82-02-25397-7

  Lotta Sjöberg har laget en morsom bok om svangerskap, fødsel og barseltid. Med treffende tegninger og tekst tar hun for seg tiden fra unnfangelsen, gjennom svangerskap og fødsel til spedbarnets første måneder. Hun har en enkel, men uttrykksfull strek, med svart-hvitt-tegninger som varierer fra det søte og romantiske til det rå og absurde.

  Boken er innbundet og innbydende – da den dumpet ned i postkassen min, fikk jeg umiddelbart lyst til å titte nærmere på den. Den er inndelt i ni kapitler, og vi følger et par kronologisk gjennom svangerskapet til den første spedbarnstiden. En rekke følelser og situasjoner man opplever i denne perioden har hun tatt på kornet med tegninger og kommentarer. Jeg tror alle som har fått barn vil kjenne seg igjen, og det er denne gjenkjennelsen som gjør boken morsom.

  I første kapittel ser vi blant annet en tegning av en positiv graviditetstest i glass og ramme: «Det er ikke så ofte man tar vare på noe man har tisset på.» Senere i svangerskapet, naken med høygravid mage foran speilet: «Det er flaks at du vet hva som har hendt deg.» Kapittel 5 handler om fødselen: «Til slutt gir man blaffen i hva som kommer ut. Bare det kommer.» Tiden etter fødselen beskrives også ganske så direkte. «Det er vanskeligere enn før å bli kåt,» leser vi over en tegning av mor med plaster på pupper og underliv. Og på neste side, nysende med tvinnede bein: «Det er lettere enn før å bli våt.»

  Men slike eksempler yter ikke boken rettferdighet, det blir ufullstendig uten Lotta Sjöbergs morsomme strek. Så ta heller en titt selv. Babybekjennelser kan anbefales, for eksempel som barselgave eller til venterommet på helsestasjonen. (Den er overkommelig lesing selv midt i den verste ammetåken.)

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media