Perspektiver på pengespill

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Skaug, Thorbjørn

  Spilleavhengighet

  228 s, ill. Oslo: Universitetsforlaget, 2005. Pris NOK 299

  ISBN 82-15-00712-0

  Spilleavhengighet er i løpet av de siste årene blitt et betydelig helseproblem i Norge. Den som for første gang møter fenomenet på nært hold, blir overrasket over hvor sterkt tvangspreg spillingen har og hvor velfungerende de fleste spilleavhengige er på andre områder.

  For de fleste er det ukontrollerte spillet blitt utløst av en stor gevinst i starten av spillekarrieren. Det tenner et håp som fører galt av sted. Selv om spilleren bestemmer seg for å slutte, klarer han ikke stå imot impulsene om å prøve «litt til» og stadig «én gang til», i et desperat håp om å vinne tilbake det tapte.

  Thorbjørn Skaug ved Sosialmedisinsk klinikk i Fredrikstad var trolig den første psykolog i Norge som startet behandling av spilleavhengighet. Nå har han gitt ut boken Spilleavhengighet – perspektiver på pengespill. Ikke i noen annen norsk bok finner vi så mye interessant kunnskap om pengespillene, deres historie og plass i litteratur og folketro. Det hele er fargerikt og spennende beskrevet. Han kan fortelle at spill og veddemål har røtter flere tusen år tilbake, og det har også tragediene som spill har medført. Han setter leseren inn i de moderne spillene og går igjennom de ulike motivene bak spillingen.

  Det finnes også et kapittel om spilleavhengighet og et om behandling. Disse gir en god innføring, selv om de bare fyller en firedel av boken. Det var forlaget, ikke forfatteren, som ønsket å sette «spilleavhengighet» som hovedtittel.

  På ett felt er boken noe ukritisk: Uten at kilde er oppgitt, angis at poker, black jack og oddstipping kan gi overskudd på lengre sikt. Det er trolig riktig for nettpoker, hvor arrangørene antar at 5 – 10 % av spillerne går i overskudd. For andre typer spill er påstanden tvilsom. Spilleproblemer er nå et felt hvor det foreligger mye forskning, og en fagbok bør unngå «anecdotal evidence» som grunnlag for påstander som kan ha skadevirkninger.

  Med Norges ekstreme tilgjengelighet på spilleautomater og markedsføring av spill til over en million kroner daglig, satser nordmenn nå mer enn 110 millioner kroner hver dag på lovlige pengespill. Både som normalfenomen og som problemårsak bør mange sette seg inn i fenomenet. Thorbjørn Skaug har skrevet en spennende og informativ bok og evner å fortelle på en levende måte.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media