Helt avhengig av tillit
Rådets leder ser det som svært viktig at Rådet er synlig i den offentlige debatt. – Vi har en viktig posisjon i forhold til å være en pådriver i debatter som har med helse å gjøre. Dette innebærer at vi må være villige til å gå inn i og delta i aktuelle debatter, og at vi må være tydelige, sier Markestad.
– Høy etisk standard er grunnlag for tillit. Som helsepersonell er vi helt avhengige av tillit, både fra pasientene, fra folk generelt og fra beslutningstakere. Derfor er det viktig at etikk har en meget sentral plass i Legeforeningens virksomhet, understreker han. – Det må drives kontinuerlig holdningsskapende aktivitet overfor medlemmene, og etikk må ha en sentral plass i grunnutdanningen og i all videre- og etterutdanning.
Tillit er et nøkkelord. Leger nyter stor tillit både fra befolkningen og fra styrende organer. Men tillit må vi hele tiden fortjene. I vårt mediepregede samfunn skal vi ikke ha for mange uheldige saker der leger er involvert før det svekker tilliten, og til at leger fratas oppgaver. Rådets viktigste oppgave er å bidra til at leger opptrer slik at vi gjør oss denne tilliten verdig – at vi ikke inngår forbindelser som kan gi mistanke om korrupsjon eller andre bindinger, at vi ikke utnytter våre pasienter på noen måte, at vi oppfører oss slik overfor våre pasienter at de føler seg ivaretatt og får tillit til oss, og at vi i utferdigelse av erklæringer og i sakkyndigroller oppfyller kravene til objektivitet, understreker Markestad.
– Legeforeningen må være en aktiv pådriver i spørsmål som angår folks helse. Jeg ser for meg at legene vil bli presset på mange forhold som berører alle våre etikkregler. Leger har stor myndighet og et stort ansvar. Det er mye positivt ved at usunne trekk kan bringes for dagen, og noe av medienes oppgave er også å avsløre. Vi må derfor være føre var – ta sakene og behandle dem.
Med rette fokuseres det stadig mer på etikk i all virksomhet, ikke minst innen helsevesenet. Samfunnet er opptatt av og forventer høy etisk standard, og svikt på dette området slås det skarpt ned på, ikke minst fra media, fastslår Trond Markestad.