Historisk krim

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Ulstein, Knut Asbjørn

  Alt som ikke er stjålet eller brent

  277 s. Oslo: Lunde forlag, 2005. Pris NOK 320

  ISBN 82-520-4842-0

  Roma brenner. Men hvem har tent på? For en som jeg – uten dypere historiekunnskap enn det som dessverre må karakteriseres som rudimentære rester av gymnaslærdom bakerst i hippocampus, må det innrømmes at problemstillingen virker noe søkt. Men etter et par enkle søk på Internett, finner jeg ut at dette faktisk har hendt: I år 64 e.Kr. brant Roma. Tusenvis av mennesker omkom i flammehavet, og spekulasjonene omkring brannårsaken har vært mange. Keiser Nero satte mye inn på å finne en syndebukk, uten at man egentlig noensinne fant svaret på gåten. Hadde de kristne skylden? Var det opprørske og hevngjerrige gladiatorer som stod bak? Tente keiser Nero på selv? Eller?

  I romanen Alt som ikke er stjålet eller brent spinner Knut Asbjørn Ulstein (f. 1977) videre rundt denne historien. På leting etter historiske fakta kommer jeg over et intervju med forfatteren, der det fremkommer at han i tillegg til å være medisinstudent er historisk skolert, og at han har brukt over 1 000 timer på å samle bakgrunnsinformasjon for at det historiske innholdet i boken skulle bli mest mulig korrekt. Dette er forfatterens debutroman, og boken vant Lunde Forlags romankonkurranse 2005.

  Romanens hovedperson er keiserens speculator Hardes Coelius. Han har fått i oppdrag å finne årsaken til den voldsomme brannen, men er også opptatt av å finne lykken sammen med den betydelig yngre Helena – en vakker kvinne som nylig er blitt kristnet. Handlingen foregår i skjæringspunktet mellom gladiatorkampenes romere, keiserens folk, en voksende gruppe kristne og en mindre gruppe jøder, og i spenningsfeltet mellom keiserens etterforsker og hans elskede. Sjangermessig er dette både krim, kjærlighetsroman, historisk roman og religionsfilosofi. Jeg innrømmer at jeg ikke alltid henger helt med i svingene når hovedpersonen utsettes for komplotter og snubler over mord og lysskye eksperimenter. Noe bedre historiske bakgrunnskunnskaper enn mine er trolig en fordel for å få fullt utbytte! Ikke desto mindre fryder jeg meg over annerledesheten i denne romanen. En ungdommelig, frisk og velskrevet vri på en snart 2 000 år gammel historie. En finurlig innføring i kristenhetens fødsel. Og samtidig en beretning som kan få den mer fritt assosierende leser til å trekke paralleller til nåtidens heksejakt knyttet til terror i et spenningsfelt mellom religioner. Uten at jeg har noe som helst grunnlag for å antyde at det sistnevnte har vært forfatterens intensjon…

  Boken er spennende, tidvis ettertenksom, lett filosofisk, innimellom humoristisk og alt i alt en interessant og anbefalelsesverdig leseropplevelse.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media