Er muslimer mennesker?

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Hjärpe, Jan

  99 spørsmål om islam

  179 s. Oslo: Humanist forlag, 2005. Pris NOK 198

  ISBN 82-92622-04-7

  Boken er skrevet av flere forfattere, med Jan Hjärpe som redaktør, og kan brukes som en kilde for nærmere forståelse av muslimer som folk og ikke nødvendigvis den teoretiske islam. Boken representerer et «sekulært religionsantropologisk» syn på islam. Den beskriver menneskene som tilhører islam og ikke nødvendigvis den normative religionen som mange muslimer sannsynligvis ønsker, men ikke helt klarer å leve opp til. Boken er et godt supplement til dagens syn på islam og muslimer. Den er en god kilde for alle som lurer på hva islam er og en sunn konfrontasjon for muslimer som bør og vil lære mer om selvbildet sett utenfra.

  Boken er delt inn i åtte kapitler og begynner med å forklare forfatternes teoretiske utgangspunkt. Deretter fortsetter reisen gjennom de forskjellige muslimske syn på moral, etikk, matvaner, alkohol, kvinnerettigheter, sex, polygami, død, ritualer, ideologi og fundamentalisme, veid opp mot fasiten i Koranen og hadith. Boken er litt for liten til å romme alle sider av religionen, men er en god start for den søkende.

  Språket er lett å forstå, men de arabiske ordene kan være vanskelige for den utrente. Boken foreligger i pocketutgave. Undertegnede reagerer på omslaget, som viser kvinner i slør. Nok en bok om islams kvinneundertrykkelse, vil mange tro, men det er den ikke. Jeg tror boken vil bidra til bedre forståelse av muslimer som mennesker.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media