()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Etter at turnustrekningen nylig ble gjennomført, står i alt 195 medisinstudenter uten turnusplass til sommeren.

  Det nye turnusrådet følger turnusordningen nøye. Fra v.: Sjur Lehmann (leder), Gunhild Sundal, Svein Zander Bratland (vara…
  Det nye turnusrådet følger turnusordningen nøye. Fra v.: Sjur Lehmann (leder), Gunhild Sundal, Svein Zander Bratland (vara for Vegard Vige), Åse Brinchmann-Hansen, Andreas Rydning, Inge Glambech, Øydis Rinde Jarandsen (vara), Christian Siva og Torstein Schrøder Hansen. Foto Lise B. Johannessen

  Det viser tall fra Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH). Det er rundt 400 turnusplasser tilgjengelig hvert halvår, og det var i alt 595 påmeldte til denne trekningen. Det er en liten økning i forhold til de siste to årene. Men ifølge Kjell Sture Skålbones ved SAFH viser tidligere erfaringer at antallet som må vente med turnustjenesten, kan synke ned mot 100 når august nærmer seg. Noen stryker til eksamen, andre må utsette turnusen på grunn av for eksempel graviditet.

  Ved trekningen til turnustjeneste med oppstart i februar 2006 fikk alle søkerne (totalt 352) tildelt plass. Årsaken til at det var flere medisinstudenter med i trekningen for oppstart i august 2006 enn for februar, er at alle de fire norske fakultetene uteksaminerer studenter til sommeren, mens bare to har kull som også uteksamineres om vinteren. Det er også mange utenlandsstudenter som kommer hjem til turnustjeneste om sommeren.

  Fagsjef Åse Brinchmann-Hansen i Legeforeningen er medlem av Legeforeningens turnusråd. Hun sier at de er bekymret over de negative konsekvensene denne situasjonen har skapt – primært for turnuslegene, men også for turnusstedene som skal ta imot dem.

  – Det er en gjennomgående uforutsigbarhet i systemet som rammer alle ledd, og vi er selvsagt opptatt av hvordan man kan få en større forutsigbarhet i antall kandidater som skal ta sin turnus i forhold til antall plasser som tilbys.

  – Legeforeningen har på det sterkeste anmodet om at man ikke øker antall plasser i sykehus mer enn det som allerede er gjort. Vi frykter at dette vil svekke kvaliteten på turnustjenesten betydelig, sier Brinchmann-Hansen.

  – Gitt at utenlandsmedisinerne ble anmodet tidlig i studiet, kunne man kanskje tenke seg at de ville akseptere å starte sin turnustjeneste 15. februar, foreslår hun, men understreker at dette forslaget ikke er diskutert med de involverte parter.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media