Ny CT-teknikk for tarmundersøkelser

Medisinsk nytt
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Såkalt CT-kolografi, eller virtuell koloskopi, kan komme til å erstatte koloskopi ved mistanke om svulster i tykktarmen.

  Ved mistanke om polypper eller svulster i tykktarmen brukes oftest koloskopi eller røntgenundersøkelse med bariumkontrast. Den første metoden regnes gjerne som den beste, men kan være tungvint og ubehagelig for pasienten. De siste årene er det utviklet en ny radiografisk teknikk, såkalt CT-kolografi (virtuell koloskopi). Metoden er enklere og mer behagelig.

  I en amerikansk multisenterstudie har man underøkt 614 pasienter med økt risiko for kolorektalkreft (1). Alle gjennomgikk koloskopi, CT-kolografi og røntgen med bariumkontrast. Koloskopi hadde betydelig høyere sensitivitet og spesifisitet for både store og små svulster sammenliknet med de to andre metodene (sensitivitet på 98 % for svulster under 10 mm mot 51 % for CT-kolografi og 35 % for vanlig røntgenundersøkelse). Forfatterne mener at koloskopi derfor fremdeles bør være førstevalg for pasienter som skal undersøkes med henblikk på svulster i tykktarmen.

  – Virtuell koloskopi er en lovende teknikk som vi antar snart blir vesentlig forbedret. Den gir også mulighet for å kunne avbilde strukturer utenfor selve tykktarmen. Derimot kan vi ikke ta biopsier eller fjerne polypper i samme seanse, sier professor Svein Ødegaard ved Medisinsk avdeling, Haukeland Universitetssjukehus.

  I Norge er virtuell koloskopi til en viss grad tatt i bruk, foreløpig oftest i situasjoner der det ikke er mulig å gjøre koloskopi.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media