Bedre ultralydbilder med norsk forskning

Artikkel

Norske forskere har funnet en metode for å bedre kvaliteten på ultralydbilder.

Ved ultralydavbildning sendes signaler gjennom kroppsveggen, et lag som består av hud, underhudsfett og muskler. Hos noen pasienter er kroppsveggen vanskelig å trenge gjennom, noe som fører til at bildene blir dårlige og en diagnose vanskeligere å stille. – Det vi prøver å gjøre er å korrigere det uskarpe bildet, sier Trond Karsten Varslot.

Varslot er amanuensis ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, og står bak en doktorgradsavhandling om emnet. Han har arbeidet tett sammen med Svein-Erik Måsøy ved samme universitet, som har levert en avhandling med samme tema og resultat.

– Når man tar ultralydbilder brukes en kjegle av lyd som er fokusert mot et punkt. Lydkjeglen er sammensatt av pulser generert fra mange sendere på en ultralydprobe. Siden pulser som sendes fra ulike posisjoner vil passere gjennom forskjellige deler av kroppsveggen vil tiden det tar før pulsene treffer målet variere. Vi har forsøkt å estimere et avvik slik at sendetidspunkt og styrke på noen av lydpulsene kan justeres. Denne teknikken har ført til at kvaliteten på bildene blir bedre, sier Varslot.

Les hele saken: www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visnyhet?vp_id=7007

Anbefalte artikler