Såpe i ansiktet

Artikkel

I dag bugner butikkhyllene av produkter for ansiktet: rensemelk, ansiktsvann, sminkefjerner, peeling, øyekrem. Under krigen, derimot, måtte man ta til takke med B-såpen, et erstatningsprodukt det var lite glamour over. Men egnet B-såpen seg til ansiktet, og skal man i det hele tatt bruke såpe i ansiktet? Dette innlegget fra Tidsskriftet nr. 3/1944 (side 121 – 2) setter spørsmålet på dagsordenen.

Skal man bruke såpe i ansiktet, eller skal man ikke? Foto Signe Dons/SCANPIX

Under rasjoneringen har vel alle læger hatt besøk av især kvinnelige klienter som ønsker attest på toalettsåpe. De sier at de ikke tåler B-såpen i ansiktet. Jeg innvender da alltid at i alminnelighet skal en slett ikke bruke såpe i ansiktet. Da fjerner en det beskyttende lag talg som ellers fanger opp smuss, og legger porene åpne. Bare feiere (inklusive generatorsjåffører), fyrbøtere og andre med lignende arbeid skal bruke såpe i ansiktet, og bør da etterpå fete inn dette med en krem. Varmt vann er nok til å holde et vanlig ansikt rent. Når en f. eks. ved skolebarnsundersøkelsene ser hele raden av barn møte med skarpskurte, såre ansikter, som skinner som kobberkaseroller, og svir tilsvarende, må enhver se at dette er galt.

Dette er jo nytt for de fleste, unntatt kanskje noen av damene. Og da jeg er blitt motsagt av kolleger, mener jeg det kan være grunn til å ventilere spørsmålet. Det er sikkert mange ansikter som tåler en moderat såpevask, og seborrhoikere skal jo ha kraftig vask, men ellers vil jeg ut fra egne erfaringer hevde at for personer, som ikke blir særlig tilsmusset under sitt arbeid, er såpevask av ansiktet uheldig.

Ved barbering ser en et lignende uheldig prinsipp i anvendelse. Huden er hård og tørr, og så dynkes den med spritholdig barbervann. «Den behagelige dirren» som ifølge reklamen skal føles etterpå, kjenner iallefall jeg som en stram, sviende maske. Det som skal til er selvsagt en krem eller olje. Såkalt hvit solbadolje, som de fleste apotek framstiller selv, er glimrende til dette bruk. Huden blir myk og behagelig og glinser ikke.

Varmt vann til rensing og kaldt vann for å bli våken, men ikke såpe i ansiktet uten i nødsfall. Ikke sant?

Kjeld Fridrichsen.

Redaksjonen er enig i kollega Fridrichsens anskuelser. Primitive folk som aldri bruker såpe, har som regel en ren, fet, myk og vakker hud. At barbererne har sluttet med å dynke ansiktet med sprit etter barberingen er et framskritt. Dynkingen med sprit er etter red.s oppfatning ikke alene uheldig for huden, men en ren tortur for kunden.

Red.

Anbefalte artikler