Vektproblemer hos barn

Ellen Juul Andersen Om forfatteren
Artikkel

For tynne, for tykke og overvektige barn var blant temaene under Pediaterdagene i Trondheim i oktober.

Denne gangen var det særlig utfordringen i forhold til overvektige barn, som fanget de 130 pediaternes oppmerksomhet. Svante Norgren fra Huddinge sykehus i Sverige har i ett forsøk gitt slankepiller til barn, med umiddelbar effekt. Han presiserte imidlertid at man må avvente videre forskning før barn får denne hjelpen. Ullevål universitetssykehus, Sykehuset i Vestfold HF og St. Olavs Hospital arbeider med overvektige barn og unge. Felles for disse er at de har tykke foreldre – og at de sliter med å gå ned i vekt.

Rønnaug Ødegård, assistentlege ved St. Olavs Hospital orienterte om Trondheimsmodellen. 21 av 25 barn hadde gått ned i vekt etter at de begynte i grupper på sykehuset. Den største vektreduksjonen var på mellom fire og fem kilo. Målet var at de skulle spise riktigere, mindre, bevege seg mer, for til slutt å oppnå normalvekt. Også foreldrene fikk tilbud om gruppeoppfølging.

– Vi erfarte at det var en støtte for barna at de møtte likesinnede i gruppene, sa Ødegård. – Det er en barriere for mange av disse barna å begynne å trene. Mange ønsker å være usynlige. De gjemmer seg foran fjernsynet eller pc-en. Hun foreslo at idrettslag legger opp spesielle treningsopplegg for denne gruppen barn. For eksempel kan de reservere svømmehallen enkelte ettermiddager. Ikke minst bør det etableres flere gang- og sykkelstier og morsomme lekeområder. Man burde også stenge døren på ungdomsskolen slik at det ikke blir lov å gå i kiosken i midttimen, sa hun.

Anbefalte artikler