Gjestebud hos Legeforeningen

Lisbet T. Kongsvik Om forfatteren
Artikkel

Over 200 gjester tok imot invitasjonen da Legeforeningen arrangerte gjestebud på Verdensdagen for psykisk helse. Gjestebudet var også et ledd i forberedelsene til årets TV-aksjon «Hjerterom».

Helen Bjørnøy og Ansgar Gabrielsen byttet hjerter, symbolet for årets TV-aksjon «Hjerterom». Foto Lisbet Kongsvik

Verdensdagen søndag 10. oktober ble markert med en frigjørings- og solidaritetsgudstjeneste i Oslo domkirke. Etter gudstjenesten gikk et fakkeltog fra kirken til gjestebudet som ble holdt utenfor Legenes hus. Gjestene ble ønsket velkommen av Torunn Janbu, visepresident i Legeforeningen og leder av Oslo legeforening. Helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen og Helen Bjørnøy fra Kirkens Bymisjon holdt appeller, mens gjestene ble servert høstsuppe.

– Dette er en dag hvor åpenhet om psykisk helse står i fokus og hvor tabuene skal rives ned, sa Gabrielsen. – Det er viktig å bygge ned fordommene rundt psykisk sykdom. Arrangementer som dette er et ledd i å gjøre det, sa han. Gabrielsen pekte på at psykiatrien ikke fortjener et godkjenningsstempel, fordi så mange ikke får det tilbudet de trenger.

– En av mine viktigste oppgaver er å ta tak i problemet hos dem som befinner seg nederst ved bordet. For å løse de problemene vi står overfor i psykiatrien, er vi helt avhengig av Kirkens Bymisjon og andre organisasjoners bidrag, sa Ansgar Gabrielsen.

– En av grunnene til at vi er her, er at det nå er større åpenhet om psykiske lidelser i dag, sa Helen Bjørnøy, og gav ros til helse- og omsorgsministeren for det arbeidet han har gjort så langt.

Anbefalte artikler