Ni faktorer bestemmer risiko for hjerteinfarkt

Artikkel

Risiko for hjerteinfarkt kan vurderes ved hjelp av ni lett målbare risikofaktorer. Dette gjelder nesten alle land og etniske grupper verden over.

En stor kanadisk-ledet studie, INTERHEART-studien, omfatter mer enn 29 000 personer i 52 land fra alle kontinenter. Studien er publisert i The Lancet.

Forskerne har funnet ut at de to viktigste risikofaktorene for hjerteinfarkt er røyking og en unormal ratio mellom apolipoprotein B og apolipoprotein A-1. Til sammen kan disse to faktorene forutse to tredeler av risikoen for hjerteinfarkt. De andre risikofaktorene er høyt blodtrykk, diabetes, overvekt, stress, for lite trim og for lite frukt og grønnsaker. Alkohol er også med på listen, men jevnlig inntak av små mengder alkohol ser ut til å beskytte noe mot hjerteinfarkt. Til sammen kan disse ni risikofaktorene forutse over 90 % av tilfellene for hjerteinfarkt.

– Studien viser at vi må forandre måten vi ser på forebygging av hjerteinfarkt. Vi har mulighet til å forhindre de fleste premature hjerteinfarkt i verden, sier en av forskerne, Salim Yusuf, professor ved McMaster University.

Les hele saken: www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visnyhet?vp_id=5981

Anbefalte artikler