Praktbok om hypospadi

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Hadidi, Ahmed T.

  Azmy, Amir F.

  Hypospadias surgery

  375 s, fig, ill. Heidelberg: Springer, 2004. Pris GBP 154

  ISBN 3-540-43041-5

  Målgruppen er i første rekke leger som behandler den medfødte misdannelsen hypospadi. I Norge dreier det seg om spesialister i barnekirurgi, plastikkirurgi og urologi. Forfatternes intensjon er å gi interesserte kirurger mulighet til å utvikle visjon, filosofi og talent.

  Det er en usedvanlig delikat bok, med topp kvalitet når det gjelder innbinding og layout, ikke minst har den fremragende illustrasjoner og fotografier. I tillegg til å være en grundig lærebok vil den derfor kunne fungere utmerket som operasjonsatlas.

  Dette er en bok som er fremkommet i et samarbeid mellom 46 eksperter fra 12 land på fem kontinenter. Ulempen ved bruk av så mange forfattere er at det lett blir gjentakelser, men redaktørene har med få unntak vært dyktige til å plassere de forskjellige bidrag i riktige seksjoner. De har også i høy grad preget fremstillingen med egne kapitler og oppsummeringer.

  I bokens historiske oversikt er det interessant å se at egennavn knyttet til operasjonsmetoder ikke nødvendigvis betyr at vedkommende var den første som utviklet metoden. Mange behandlingsprinsipper som fortsatt er aktuelle, var allerede beskrevet på 1800-tallet. Det gjelder også Denis Brownes metode, som ble benyttet i modifisert form i et norsk pasientmateriale, publisert i 1975.

  Faglig sett er innholdet meget bra, med grundig gjennomgang av generelle prinsipper, beskrivelse av fordeler og ulemper ved forskjellige operasjonsmetoder og behandling av vanlige og uvanlige komplikasjoner. Det gis verdifulle råd om suturvalg, bandasjering, kateterbruk og postoperativ behandling. Langtidsresultater inkludert psykologiske problemer omtales. Det er lagt vekt på å gjennomgå nyvinninger som har bedret det kosmetiske resultat og redusert komplikasjonsfrekvensen betydelig i løpet av de siste 20 år. Til slutt nevnes mulige fremtidige teknikker og videre forskning innen hypospadibehandling. Boken er oppdatert med referanser frem til 2003!

  Dette er en fremragende bok skrevet av ledende eksperter på behandling av hypospadi. Den bør være tilgjengelig for alle kirurger som behandler pasienter med denne misdannelsen.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media