USA snur i AIDS-spørsmålet?

Artikkel

Amerikanske myndigheter sier de likevel vil vurdere å godkjenne bruk av billige kopimedisiner mot AIDS i fattige land.

Verdens helseorganisasjon (WHO), som siden 2001 har hatt et eget godkjenningssystem for antiretrovirale medikamenter, håper USA nå går rett vei.

USAs helseminister Tommy Thompson sier Food and Drug Administration (FDA) vil gi en snarlig godkjenning av billige kopimedisiner, også de som produseres i India, melder CNN. Men Bush-administrasjonen har lenge fått kritikk for sine bånd til legemiddelbransjen, og enkelte AIDS-aktivister er ikke overbevist etter utspillet. De er skeptiske til at USA påberoper seg retten til selv å godkjenne medikamentene.

I fjor lovte George W. Bush å bruke 15 milliarder dollar, rundt 108 milliarder norske kroner, på kampen mot AIDS de neste fem årene. Men under en kongress i Gaborone i Botswana i april sa lederen for USAs AIDS-arbeid at USA ikke var villig til å bruke av disse milliardene til generiske AIDS-medikamenter av det de definerte som ukjent kvalitet. Mange organisasjoner og grupper, deriblant enkelte kongressmedlemmer, har lagt press på regjeringen for at de skal endre sin innstilling.

Les hele saken: www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visnyhet?vp_id=5061

Anbefalte artikler