Kondomsignaler

Preben Aavitsland Om forfatteren
Artikkel

Foto CORBIS

I 1948 skrev 400 000 nordmenn under et «folkebrev» til Stortinget i protest mot at regjeringen ville utstyre soldatene i Tysklandsbrigaden med kondomer. Kondomutdeling ble sett på som et signal om «oppmuntring til utøylet driftsliv» som kunne «undergrave selve det moralske grunnlag for ekteskap og heim», ifølge brevet.

Siden 1970-årene har kondom signalisert smittebeskyttelse, og p-piller og spiral er blitt de dominerende prevensjonsmidlene. Kondomet var et sentralt symbol i kampanjene mot gonoré 1970-årene, mot HIV-infeksjon 1980-årene og mot chlamydiainfeksjoner 1990-årene.

Denne signaleffekten kan faktisk gjøre det vanskeligere å bruke kondom når det skal brukes. For et nyforelsket par kan det være en umulig tanke at den nye, flotte kjæresten er noe annet enn helt ren – dermed trengs ikke kondom. Å ta frem kondomet like før det første samleiet kan ødelegge hele seansen – det signaliserer smitte, planlegging og promiskuitet i motsetning til den ønskede renhet, spontanitet og dydighet.

På saunaer, barer og andre møtesteder for homoseksuelle menn finnes kondomer i esker og glassboller. I enkelte parker i Oslo der homoseksuelle menn treffes, er glassbollene byttet ut med fuglekasser fulle av kondomer. Kondomene minner brukerne på HIV-epidemien og signaliserer at normen er sex med kondom.

For noen er fravær av kondom i forholdet et signal om gjensidig tillit til at man ikke utsetter hverandre for fare. Partneren ville jo ha fortalt det om han var smittet.

For andre er det motsatt: Kondombruk viser at man beskytter både seg selv og partneren. Kan vi klare å få ansvar til å bli det dominerende signalet som kondomer sender?

Anbefalte artikler