Litt sjelløst og uerotisk om seksualitet

Trude Fixdal Om forfatteren
Artikkel

Hooper, Anne

Sexikon – alt du vil vite…

272 s, tab, ill. Oslo: Damm, 2003. Pris NOK 379

ISBN 82- 496 -0856 -9

Anne Hooper er en britisk journalist og seksualterapeut (www.anne-hooper.com) som i 30 år har drevet seksualopplysning i mange medier, fra TV-programmer til ukebladspalter. Alene eller sammen med sin partner, seksualterapeuten Phillip Hodson, har hun skrevet et 20-tall bøker om emnet seksualitet. Åsa Rytter Evensen er norsk fagkonsulent for boken.

Sexikon er ment å være et oppslagsverk for alle som er interessert i seksualitet. Boken er full av detaljerte og rikt illustrerte forslag til «hvordan få bedre sex», alene eller med en partner – eller flere. Forspill, kyssing, massasje, stillinger, orgasme, alt er grundig omtalt, ofte med trinn-for-trinn-forklaringer. Likeledes omtales variasjoner over et tema, f.eks. sexleketøy, erotiske klær og fetisjer, samt ulike parafilier.

Homofili har sitt eget kapittel der forfatteren redegjør for ulike teorier om årsaken, hvordan homofile kan håndtere omgivelsene, og generelle fakta om homofili. Videre diskuteres seksualitet i forskjellige faser av livet, prevensjon, kosthold, trening, legebesøk og egenundersøkelse av bryster og testikler.

De vanligste problemene beskrives med små kasuistikker. Det er et eget kapittel om seksuelt overførbare sykdommer og ulike legemidlers virkning på seksualiteten. Til slutt er det et kapittel om seksualitetens historie, fra antikken til våre dager.

Bokens styrke er dens bredde: Her er det omtale, forslag og instruksjoner for enhver smak. Kapitlene om «hvordan få bedre sex» kan sikkert gi inspirasjon til mange par. Nyttige er også kapitlene om problemer av ulik art, og mange vil nok få svar på spørsmål om normal anatomi og fysiologi. Noe overfladisk er det, eksperter kan vel diskutere nyanser i enkelte påstander, men stort sett holder det mål. Stort pluss for litteraturlisten og ikke minst adresselisten, en utmerket oversikt over det som finnes av tilbud vedrørende spørsmål omkring seksualitet i Norge i dag.

Boken virker først og fremst rettet mot heterofile par i stabile relasjoner. Det er riktignok kapitler om sex alene eller med tilfeldige partnere, men kapitlet om homofili sier lite om homofil seksualitet og diskuterer først og fremst problemene rundt homofili og (de heterofiles?) ønsker om å finne årsakene.

Det er først og fremst bokens såkalte erotiske illustrasjoner som trekker ned. Den er spekket med bilder, og de påvirker i stor grad inntrykket man får som leser. Hva man oppfatter som erotisk, er som kjent en smakssak, men for denne anmelder er disse bildene omtrent like erotiske som en sekk poteter. Her er ikke en dråpe kroppsvæske, ikke et kjønns- eller kroppshår ute av stilling, ikke en cellulitt eller en valke å se. Nesten ingen av modellene er over 35 år, selv ikke i kapitlet om seksualitet i alderdommen. Det er heller ingen homofile par i aktivitet. Enkelte av bildene er rett og slett sjelløs mykporno. Dermed forringes inntrykket av en åpenhet og aksept for seksualitetens ulike uttrykksformer. Man sitter igjen med spørsmålet om forfatteren virkelig står for det hun prediker. Eller er det slik at hun ikke har tatt sjansen på å utfordre oppfatningen av at det vakre og erotiske er det samme som det unge, slanke, rynkefrie og kroppshårløse idealet som de færreste av hennes potensielle lesere kan identifisere seg med?

Slik fremstår boken, tross sine sterke sider, som et litt sjelløst, kommersielt og lite erotisk forsøk på å formidle noe som skal være spiselig for alle.

Anbefalte artikler