Det blå kjøkken

Forsidebildet
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Forsiden viser et av Ludvig Karstens mest kjente bilder: Det blå kjøkken. Han har også malt Det røde kjøkken. Begge malte han sommeren 1913 på Hvasser. Han var nygift, og det var en lykkelig og produktiv periode i hans liv. Det blå kjøkken er en levende og vibrerende skildring av et ganske innholdsløst motiv. Det er fargenes samspill som er viktig. Ludvig Karsten var en av våre største kolorister. Han satte farge på tilværelsen. Utenfor det blå kjøkkenet er det en frodig og grønn sommermorgen. Noen gnistrende oransje solstråler slipper så vidt gjennom løvverket og de smårutede vinduene. Harmonien i bildet gjenspeiles i forholdet mellom vinduenes firkanter og tallerkener og koppers runde former.

  Det skapes en lys stemning om en god dag som skal starte med frokost i et enkelt kjøkken. Bordet er dekket med kopper og tallerkener. De er tomme og skal snart fylles med drikke og mat. Hva skal måltidet bestå av? Forventning til dagens første matbit. Er kaffen klar? Hverdagsfrokosten på den tiden var ganske enkel: brød, ost og kanskje litt syltetøy. Da spiste man langt mer brød og poteter enn i dag. Begge disse matvarene var vanlige til frokost, ofte sammen med grøt. Maten var sunn, om det var nok av den. Det samme er sunt i dag: grovt brød og poteter og grøt.

  Liksom Karsten komponerer sin kunst, der fargespillet gir fryd og harmoni for synet, bør vi komponere våre måltider med balanse mellom smak, næringsstoffer og energi. Måltid betyr tid til målet. Frokosten kan brukes til å planlegge dagen og til den gode samtalen. Maten er bare halve føda. Den andre halvdelen er like viktig: samtale, ettertanke, glede og kultur. Velbekomme!

  I Tidsskriftet nr. 9 – 12/2004 publiseres en serie artikler om ernæring.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media