Oppslagsverk til hjemmebruk

Lauritz Stoltenberg Om forfatteren
Artikkel

Walker, Richard

Menneskekroppen

304 s, tab, ill. Oslo: Damm, 2003. Pris NOK 379

ISBN 82-496-0434-2

Et oppslagsverk hvor bilder og andre illustrasjoner dominerer og hvor teksten stort sett er forklarende til disse. Det er primært ment til hjemmebruk, men også videregåendeskoler med helsefaglig studieretning, bør ha glede av denne rikt illustrerte boken.

Illustrasjonene er av førsteklasses kvalitet med gjengivelser fra elektronmikroskopi, histologiske snitt, databilder og tegnede illustrasjoner. Den pedagogiske kvaliteten er høy.

I boken gjennomgås alle organsystemer anatomisk og fysiologisk. Den begynner med cellen, DNA og ender med kapitler om nye fremskritt. Der det er logisk, er historiske elementer flettet inn. F.eks. om Louis Pasteur (1822 – 95) og vaksine, Ignaz P. Semmelweis (1818 – 65) og barselfeber, hemofili og den engelske kongefamilien. I en egen del beskrives hvordan en generasjon dannes. Det er morsom og interessant lesing som går fra beskrivelse av mannens og kvinnens kjønnsorganer til eggløsning, unnfangelse, fødsel og ender med voksen alder og aldring. Det som spesielt fanget oppmerksomheten var det tidlige menneskets helse. Vi får innblikk i ulike kulturers medisinske utvikling. Boken avsluttes med et kapittel om alternative terapier. Ordlisten på over 300 fagord/begrep, er pedagogisk svært god i forhold til målgruppen.

Det er et tiltalende bokverk som gjennomgående domineres av gode og illustrerende bilder, tegninger og diagrammer. Det bærer preg av å være et samarbeidsprosjekt mellom en zoolog, en biolog, en ungdomsbokforfatter og to allmennleger. Boken anbefales både til hjemmebruk som oppslagsverk og i undervisningen i ungdoms- og videregående skole.

Anbefalte artikler