Kampen for å finne AIDS-vaksinen

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Thomas, Patricia

  Big Shot: Passion, Politics, and the Struggle for an AIDS Vaccine

  416 s. New York: Public Affairs, 2001. Pris USD 28

  ISBN 1-891620-88-6

  Med denne boken har vi fått en meget grundig og velskrevet historie om det som utvilsomt vil bli en av de største og viktigste medisinske dramaene også i dette århundre – kampen for å utvikle en AIDS-vaksine. Patricia Thomas, som kjenner feltet godt som en erfaren vitenskapsjournalist, tar oss gjennom 13 kapitler langs de globale vitenskaplige og politiske nettverk som har formet kampen mot HIV/AIDS. I prosessen avdekker hun de mange fordommene, fornektelsene og den konspiratoriske tausheten som rådet blant mange politikere og forskere så lenge det var mulig å late som om AIDS var en sykdom som respekterte seksuell preferanse- og rasegrenser. Når boken i tillegg er en grundig «hvem er hvem» i AIDS forskning og politikk er den et viktig bidrag i kampen for å synliggjøre hvordan dagens epidemiologiske landskap er et resultat av valg tatt av individer med sine egne politiske og økonomiske agendaer. Det dødbringende resultatet kjenner vi alle.

  Spesielt er utleggingen av konfliktene mellom kapitalkrefter og et samfunnstjenlig offentlig helseprogram nyansert og opplysende. Det er i Thomas’ redegjøring en komplisert relasjon mellom kapitalkreftenes tendens til å foretrekke terapeutisk medisin framfor forebyggende vaksiner, rett og slett fordi det er mer penger å tjene på å helbrede syke enn det er på å forebygge sykdom.

  I tillegg til de sosiopolitiske aspektene involvert i utviklingen av en vaksine, gis også en god og oppdatert innføring i de mer tekniske og medisinske aspektene ved immunologi. Dette gjør boken tilgjengelig for lesere uten medisinsk og biologisk utdanning. For den grundige leser har boken en meget god appendiks med et detaljert noteapparat, en detaljert ordliste, bibliografi og indeks som gjør det enkelt å krysslese temaer av spesiell interesse.

  Dette er en godt skrevet og viktig bok som bør leses av alle som er opptatt av eller jobber med HIV/AIDS og offentlig helse.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media