Lyrikk om Parkinsons sykdom

Halvard Eskeland Om forfatteren
Artikkel

Per Martin, Linnebo

Med en uvenn i kroppen

En samling dikt om Parkinsons sykdom. 20 s. Holmestrand: Per Martin Linnebo, 2003. Pris NOK 100

Per Martin Linnebo drev allmennpraksis i Holmestrand da Parkinson banket på hans dør i 1995. Han var da bare 53 år gammel. Det var ingen vei forbi, døren måtte opp når uvennen hadde fått en fot innenfor. Praksisen og legeyrket måtte han gi opp.

Men uvennen har ikke fått has på hans tørrvittighet og slagferdighet. Det siste året har han veltet ut av seg en del limericks, dikt og prosadikt. 20 av dem har han nå samlet i et hefte som selges gjennom Norges Parkinsonsforbund og Per Martin Linnebo selv. De beskriver hverdagen for en pasient med Parkinsons sykdom på en meget slagferdig og realistisk måte. Det er en klar undertone av håpløshet og oppgitthet, men også ispedd en saftig humor, som i diktet Nesten skandale hos frisøren.

Stor lyrikk? Jeg er ikke den rette til å uttale meg om det. «Forståsegpåere» vil sikkert finne mye å hakke på. La gå med det. Dette er en beskrivelse av en pasients hverdag, så nært og gjennomlevd som det er få av oss forunt å oppleve det. Skal vi si heldigvis?

Heftet anbefales. Det selges ved henvendelse til Per Martin Linnebo, Nedre Liav. 66, 3060 Holmestrand. E-post: pm-linne@frisurf.no. Inntektene ved salg går uavkortet til Norges Parkinsonsforbund.

Det får ikke mer enn 20 sider; noen av dem er også halvfulle av ord – men alle er fulle av tanker.

Anbefalte artikler