Sudan er et kontinent, ikke et land

Anne Gitte Hertzberg Om forfatteren
Artikkel

I fjor høst arbeidet Calista Ophilia Croos fra Norge som frivillig for Sudan Guinea Worm Eradiction Program (SGWEP) i Juba-området i Sør-Sudan. Nå slår medisinstudenten et slag for årets innsamlingsaksjon.

Foto Calista Ophilia Croos

Da Calista Ophilia Croos ankom landsbyen Ujungani sammen med et team fra Carter-senteret, måtte den planlagte undervisningen om guineaorm vike plassen for fest. Hun ble først tilskuer til mannlige brytekamper, deretter til at alle i landsbyen danset og hoppet i ring til rytmer fra trommer og horn. Deltakerne hadde pyntet seg med kroppsmaling, leire i håret og vakre smykker.

– Som afrikanere flest, tar sudanere livet som det kommer, sier hun. I Sudan finnes et eget uttrykk for det å vente på noen som ikke dukker opp: «mashurur».

Krysningspunkt

Under sin reise rundt i Juba ble Croos slått av hvor forskjellige tradisjoner og ritualer hver enkelt landsby har.

Dette understøtter utsagnet fra Nabil Aziz Mikhail, som er Helsedepartementets koordinator for SGWEP, om at Sudan er et kontinent, ikke et land.

I utstrekning er Sudan det største landet i Afrika. Det består av alt fra et av verdens tørreste ørkenområder, til høye fjell, savanner og tropisk regnskog. Nildalen og Sudan har til alle tider vært et krysningspunkt for mange kulturer (1). Mennesker, religioner og språk fra middelhavslandene har i denne regionen trengt sørover fra Egypt og Rødehavet og møtt folk og kulturer fra de store sjøene i Sentral- og Vest-Afrika.

Det finnes ca. 600 etniske grupperinger i landet, og det antas at det finnes over 400 språk. De religiøse grupperinger er mange; islam, kristendom og forskjellige tradisjonelle religioner dominerer bildet.

Foreløpig fredsavtale

Den nåværende borgerkrigen startet i 1983 og har resultert i over to millioner døde mennesker. Flere enn fire millioner er flyktninger og internt fordrevne (2).

Sudan har vært i medienes søkelys flere ganger på grunn av store sultkatastrofer, som alle har kommet som et direkte eller indirekte resultat av krigen. Samtidig har det pågått en rekke fredsinitiativ. I juli i fjor ble det inngått en foreløpig fredsavtale, som flere ganger er blitt forlenget. Fredsforhandlinger pågår fortsatt og gir håp om fred.

Krigen gjør situasjonen i landet uoversiktelig: Frontlinjene flyttes stadig, gamle provinsgrenser viskes bort og mange områder er utilgjengelige på grunn av kamper.

Historisk?

Mens Calista Ophilia Croos var i Juba, oppdaget myndighetene en glemt landsby. For første gang på 20 år ble det sendt helsearbeidere til befolkningen. I alle disse årene hadde de måttet klare seg som best de kunne på egen hånd, og de viste seg å mangle elementær kunnskap som at drikkevann må være rent.

Målet for medisinstudentenes humanitæraksjon 2003, som går av stabelen 6.–13. september, kan bli en historisk begivenhet. Bare én gang tidligere er en sykdom blitt utryddet. Det var da kopper ble utryddet i 1979.

Hvis du ønsker å hjelpe studentene med å utrydde guineaormen, kan du sette inn penger på kontoen til MedHum 03: 5203 68 43330.

Anbefalte artikler