Om blindhet og forløsning

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Ragde, AB

  Dr. Zellwegers gave

  160 s. Oslo: Forlaget Oktober, 2002. Pris NOK 298

  ISBN 82-495-0127-6

  Dr. Zellwegers gave innledes med et sitat av Hans Christian Andersen: ««Hva for noe?» sa keiseren. «Nattergalen? Den vet jeg ikke noe om! Er det en slik fugl i mitt keiserdømme, ja til og med i min egen have? Det har jeg aldri hørt om!

  Og slikt noe skal en måtte lese seg til i bøker!»»

  Dermed er metaperspektivet innført i denne boken. Innledning og avslutning bindes elegant sammen og lar ettertanken utfolde seg i lys av dette. Hoveddelen av boken er en tilsynelatende svært konkret fortelling om en snart 40-årig mannlig biolog som blir syk. Denne mannen fremstår etterhvert ikke ulik Lars Saabye Christensens figurer; en driftende, banal og litt stakkarslig fyr som strever med identitet og fremfor alt er uforløst på de fleste av livets områder. Samtidig er han levende og bærer av det allmennmenneskelige.

  Om han har vært rotløs før, så mister han helt grepet når det ene øyet må fjernes. Han går inn i en destruktiv vegring, både overfor sitt liv og sin sykdom, som er tankevekkende gjenkjennelig for oss som både selv er dødelige og møter pasienter i deres dødelighet.

  Språket i fortellingen er nærgående og organisk, tidvis dampende og ubehagelig. Dr. Zellweger er glassøyemakeren, men viser seg som den eksistensielle forløser – slik den gode lege kan være det.

  Anne B. Ragde har utgitt en rekke bøker siden hun debuterte i 1990. Mest kjent er hun kanskje for Arsenikktårnet og biografien Sigrid Undset, som hun ble tildelt Brageprisen for.

  Dr. Zellwegers gave er en allment interessant bok som kan leses med ulikt blikk. For leger i mange typer spesialiteter kan denne boken være et uvanlig innspill om hvordan mennesker takler sin sykdom og hva legen kan gi i møte med den syke.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media