Nasjonale særpreg
Det kan synes som et paradoks at land hvor befolkningen inntar store mengder sjokolade, ikke har overvekt som folkehelseproblem: I Sveits hvor det er verdens høyeste inntak, er andelen fete personer langt lavere enn i andre vestlige land. Og i USA hvor hver innbygger spiser om lag 4 kg sjokolade per år, er fedme mer utbredt.
– Mange har oppdaget at regelmessig inntak av leptin, ca. 30 g, kan føre til vektreduksjon. Vi vet ikke helt sikkert hvordan. Selv har jeg gått ned 13 kg. Da spiste jeg sjokolade som oppfyller kvalitetskriteriene hver eneste dag, kommenterer Kollin.
Det var spanjolene som brakte sjokoladen til Europa på 1700-tallet, og fra starten av utelukkende som drikk. Det legitimerte nemlig bruk under fasten siden man da bare kunne innta flytende føde.
Krigernes drikk er den også blitt kalt. Soldater får gjerne sjokolade med på lange utmarsjer. Wenche Frølich fremhever at den inneholder et naturlig antioksidant, som gjør at fettet ikke harskner. Riktignok kan den få et hvitt belegg som kjemisk reaksjon ved langvarig lagring. Men det hindrer ikke at årgangs-Kvikklunsjen du finner i hytteskapet, kan inntas med velbehag.
I Norge har melkesjokoladen blitt et ikon, især for dem som lever i utlendighet. Samtidig lar vi oss i sterkere grad inspirere av utlandets oppskrifter. Både kalkun, chili og hummer kan kombineres med mørk sjokolade. Kort sagt: Sjokoladen er katalysator for et godt, muntert og våkent liv. Bon appétit!