SOP-investering vekker reaksjoner

Artikkel

Sykehjelps- og pensjonsordningen for leger (SOP) har aksjer i selskapet TGS-NOPEC som forbereder for oljeutvinning utenfor okkuperte Vest-Sahara.

FN har erklært at seismiske undersøkelser i Vest-Sahara er lovlig, men at all ressursutvinning fra okkupert territorium er forbudt og i strid med internasjonal lov. Vest-Sahara er okkupert av Marokko.

Støttekomiteen for Vest-Sahara oppfordrer derfor SOP til å selge sine 50 000 aksjer i selskapet. Hver aksje er verdt 62 kroner. Leder av SOP-styret, Hans Petter Aarseth, synes saken er uproblematisk, fordi virksomheten ikke strider mot SOPs retningslinjer. Han sier at styret har hatt en grundig gjennomgang av etiske sider ved investeringsstrategien det siste året. – I tillegg til tobakk, som i mange år har stått på listen over uønskede virksomheter, har styret vedtatt å unngå virksomheter som produserer atomvåpen, landminer og klasebomber.

Mange støtter synet på at TGS-NOPECs virksomhet i Vest-Sahara er uetisk, og har solgt seg ut. Blant disse er flere kommunale pensjonskasser.

– Min holdning er at norske selskaper bør vise tilbakeholdenhet når det gjelder investeringer i slike folkerettslig omstridte områder, sa utenriksminister Jan Petersen da spørsmålet kom opp i Stortingets spørretime. N. Husom og S.B. Nesje

www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visNyhet?vp_id=398

Anbefalte artikler