Les mer om ...

Artikkel

Legerolle og legekultur

Kollegialiteten leger imellom er under press. Samtidig strever mange leger med balansen mellom arbeid og familie. Hvordan står det til med legerollen ved utgangen av 2002?

Lege for livet

Legekultur og kollegialitet under press

– Leger er for strenge mot seg selv

Fotball og medisin

I 2001 vant Rosenborg Ballklub Tippeligaen på målstreken foran Lillestrøm Sportsklubb etter en nervepirrende innspurt. Var leger ansvarlige for resultatet? Ble Lillestrøm degradert til en andreplass fordi Odd Grenlands spillere ble sykmeldt og derfor fikk en kamp utsatt?

Utbrudd av campylobacteriose blant fotballspillere

Programmert celledød

Hvorfor og hvordan dør celler? Hvordan dør organismer? Kunnskap om organogenese og programmert celledød har medisinsk betydning langt utover utviklingsbiologien. Pionerer på dette området ble tildelt årets nobelpris i medisin.

Nobelprisen i fysiologi eller medisin 2002

Valeriana

Valeriana er et reseptfritt naturprodukt som brukes mot søvnløshet. En gjennomgang av litteraturen tyder på at valeriana kan ha en søvnfremmende effekt.

Valeriana som sovemiddel?

Den første åpne hjertekompresjon

Verdens første åpne hjertekompresjon ble utført på Tromsø Amtsykehus i 1901 av Kristian Igelsrud. Ved siden av å være en spektakulær medisinsk hendelse var den et viktig bidrag i utviklingen frem til dagens avanserte hjerte-lunge-redningsteknikker.

Kristian Igelsrud og den første åpne hjertekompresjon

Det mesenkymale infeksjonsforsvar

Stimulering av kroppens egne non-spesifikke forsvarssystemer er en mulig strategi når ny antiinfeksjonsbehandling skal utvikles.

Mobilisering av det mesenkymale infeksjonsforsvar

Var Leonardo da Vinci dyslektiker?

Det finnes holdepunkter både i Leonardos tekster og i hans livshistorie som kan tyde på at han led av dysleksi.

Leonardo da Vinci – dyslektiker og geni?

Magiske tall

Er det likhetstrekk mellom begreper om risiko og forestillinger om trolldom og hekseri som forklaringsmodell for sykdom og død?

Magiske tall – trolldom og risiko som forklaring på sykdom og død

Anbefalte artikler