Hyllest til menneskekroppen

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Dette er en vakker bok som formidler kunnskap om å betrakte og å tegne menneskekroppen. I boken er det et samspill mellom tegninger og fotografier som viser hva vi ser på overflaten av menneskekroppen og kompleksiteten i de underliggende strukturene. Til dette er det brukt ca. 250 vakre, mesterlig belyst svart-hvitt- og fargefotografier av kvinner og menn. Dette kommer særlig godt frem der knoklene er tegnet på gjennomsiktig papir som ligger oppå fotografier av ulike kroppsdeler. Boken har også studier av ti kjente kunstverk. Levende modeller er fotografert i samme stilling som figurene på kunstverkene. Det er dermed lett å foreta sammenlikninger.

  I første del gis det et kort historisk tilbakeblikk av anatomiens rolle i kunsthistorien. Annen del har en kortfattet, interessant fremstilling av de forskjellige organsystemene. Teksten er krydret med spennende faktaopplysninger, for eksempel at blodet sirkulerer gjennom hele kroppen i løpet av 25 – 30 sekunder. Bokens tredje og største del viser gjennom god og instruktiv tekst og omfattende bruk av fotografier og tegninger knoklene og musklene i hver kroppsdel. De kombinerte illustrasjonene er til stor hjelp for å kunne tegne kroppen anatomisk riktig. De anatomiske strukturene er beskrevet med latinske navn. Neste del behandler elementer som er viktige når man skal observere og tegne levende modeller; som symmetri, tyngdekraft og balanse.

  Boken inneholder til slutt seks tegneøvelser for å lære å tegne skjelettet, hodet, brystkassen, bekkenet, hendene og føttene. Bruk av forskjellige tegneverktøy og papirtyper er omtalt. Medisinske faguttrykk er forklart i egen ordliste bak i boken.

  Anatomi. Kropp og kunst er for viderekomne «kunstnere», men jeg anbefaler den til leger som er interessert i kunst og som har lyst til å videreutvikle sine tegneferdigheter. Fotografiene bærer boken og er en fryd for øyet! Hvis jeg skulle peke på noe som kunne vært annerledes, ville jeg ha ønsket at veiledningen til tegneoppgavene hadde vært satt opp punktvis og skilt seg mer ut fra teksten ellers. Det henvises dessuten til sider i boken som ikke har sidetall, noe som er frustrerende.

  Kari C.Toverud

  Oslo

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media