Nytt om navn

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Odd Monstad

  Tidligere overlege i radiologi Odd Monstad døde brått 21.7. 2002, nær 86 år gammel. Han var høyt aktet og avholdt av pasienter og kolleger.

  Odd Monstad var født og oppvokst på Askøy ved Bergen, og som nummer fire i en søskenflokk på en pike og åtte gutter måtte han tidlig lære å være hensynsfull og hjelpsom. Disse karaktertrekk kombinert med et åpent sinn og en kontaktskapende holdning kjennetegnet ham gjennom hele livet. Vi som var hans venner opplevde hans smittende livsglede med sans for både alvor og humor. Han var sosialt engasjert og aktivt med i kirkens mange virksomheter, deriblant i arbeidet med alkoholskadede og kirkens familierådgivning. Han var også i perioder med i kommunestyret.

  Odd Monstad ble cand.med. i Oslo i 1947. Han startet legegjerningen som konstituert distriktslege i Ulstein og fortsatte som kandidat ved Rogaland sentralsjukehus. Deretter valgte han å starte egen praksis i Madla. Han brøt av etter 11 år i en stor, meget travel og mangesidig privatpraksis og søkte etter anmodning stilling som assistentlege ved røntgenavdelingen, Rogaland sentralsjukehus. Etter spesialutdanning blant annet ved Det Norske Radiumhospital var han assisterende overlege ved Rogaland sentralsjukehus fra 1969–73. Deretter arbeidet han ved røntgenavdelingen ved Larvik sykehus, hvor han var overlege i tiden 1976–81. Da hans kone døde i desember 1980, flyttet han tilbake til barndommens trakter, og der avsluttet han legepraksisen som overlege ved Betanien sykehus i Bergen. Han ble boende i Bergen til sin død.

  Hans liv var utadrettet, og han var opptatt av andres ve og vell. De siste par årene ble han tvunget til å ta mer hensyn til seg selv, og bevegelsesfriheten ble redusert på grunn av en nevromuskulær lidelse i underekstremitetene og svekket syn. Han følte at hans tid var omme. «No vil eg reise heim,» sa han til meg en rekke ganger. Han fikk sitt ønske oppfylt, og døden ble lett.

  For familien og hans mange venner er savnet stort.

  Forskningspris til kreftforsker

  Professor Anne-Lise Børresen-Dale (f. 1946) er tildelt Universitetet i Oslos forskningspris for 2002 på 250 000 kroner. Hun er sivilingeniør i teknisk biokjemi og forskningssjef ved Avdeling for genetikk, Institutt for Kreftforskning, Det norske radiumhospital HF. Børresen-Dale er en av Norges fremste eksperter på gener og den første kvinne som mottar denne prisen.

  Folkehelsepris til Magne Raundalen

  Psykolog Magne Raundalen (f. 1941), Senter for Krisepsykologi, Bergen, er tildelt Nasjonalforeningen for folkehelsens folkehelse-pris for 2002 for innsatsen for barns psykiske helse.

  I arbeidet med flyktningbarn og syke barn i Norge og barn fra krigssoner i Afrika og Midtøsten har han betydd mye for enkeltbarn og deres familier. Han har i mange år formidlet kunnskaper og erfaringer til et bredt publikum, og som aktiv deltaker i samfunnsdebatten har han satt barns psykiske helse på dagsorden.

  Fremragende pedagog i Trondheim

  Jostein Halgunset (f. 1951), som er førsteamanuensis ved Det medisinske fakultet ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim, er tildelt SINTEFs pris for fremragende pedagogisk virksomhet ved NTNU for 2002 på 25 000 kroner og en statuett.

  To ganger har han tidligere mottatt prisen som årets lærer av medisinstudentene.

  Nordmann skal lede europeiske kardiologer

  Jan Amlie (f. 1940) ved Rikshospitalet er valgt til ny leder av kardiologiseksjonen i Union européenne des médecins spécialistes (UEMS). Det skjedde under årsmøtet i kardiologiseksjonen i den europeiske foreningen for legespesialister i Berlin i september. Seksjonen er opptatt av at kardiologer over hele Europa skal få en systematisk og god opplæring. Med mange nye medlemsland i EU de kommende årene vil det bli mye å ta fatt i for den nye lederen. Amlie har i flere år vært aktiv i kardiologiseksjonens styre.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media