Oftalmoskopi i Tidsskriftet

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  I Tidsskriftet nr. 16/2002 er det til artikkelen «Klar reduksjon av ventelister og registrert ventetid» presentert et illustrasjonsfoto av en ung kvinnelig lege som tilsynelatende oftalmoskoperer en pasient (1). Dersom det ikke har vært en revolusjon i utformingen av oftalmoskoper de siste årene, ser det tydelig ut som undersøkeren har snudd oftalmoskopet og holder det bak frem.

  Vi har spekulert litt på hensikten med bildet. Muligens skal hensikten med bildet være: «legen lærer pasient å undersøke rød refleks», eventuelt har legen intensivkurs i å lære pasienten å oftalmoskopere. Dette som ledd i folkeopplysningen om egen helse. Imidlertid ser man faktisk svært dårlig når man retter lyset rett i eget øye (både under og etter undersøkelsen), og dette kan neppe anbefales som generell undersøkelsesrutine!

  Jeg håper personen på bildet ikke er en kollega. Som tidligere universitetslærer for medisinstudenter i øyefaget håper jeg inderlig at det ikke er en av mine tidligere studenter som utfører dette stuntet.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media