Gledesspreder for barn i sykehus

Livet er mer ...
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Abstract

  Ved hjelp av plaster, bandasjer, store bamser og kostymer vil medisinstudenter piffe opp tilværelsen for barn innlagt i sykehus.

  Artikkel

  Det er debut for Mohammad Yousufs leketime i vestibylen til barneavdelingen ved Rikshospitalet. Yousuf er lett stresset, for ingen barn er i sikte. Så runder Sofia Thorseth Knetter hjørnet, knugende på en kosekatt i plysj. Kanskje den trenger litt kyndig doktorhjelp? Men nei, katten havner i mammas fang så fort Sofia får øye på den enorme bamsen som Yousuf og hans venner i Lekegjengen har med seg. Snart er hun i usjenert og ivrig samtale med Mohammad Yousuf om hva som feiler bamsen og hvor den bør plastres.

  – Hyggelig å hjelpe

  – Hyggelig å hjelpe

  Ideen til å lage hyggelige aktiviteter for sykehusinnlagte barn, ramlet mer eller mindre tilfeldig ned i Mohammad Yousuf, ved juletider i fjor. Da arrangerte studenten ved Det medisinske fakultet i Oslo juleverksted for barn ved barnehotellet ved Gaustad sykehus. Det gav mersmak.

  – Tanken er først og fremst at det er hyggelig å hjelpe. Jeg liker å være sammen med barn og får lett kontakt med dem. Med tid og stunder er drømmen å kunne arbeide klinisk med barn, sier Yousuf, som studerer medisin på 3. semester i Oslo.

  Han tok kontakt med Barneavdelingen ved Rikshospitalet og spredte ideen til medstudenter via jungeltelegraf og Internett. Studenter lot seg rive med, og for høsten 2002 har et titall unge kvinner og menn meldt seg til Lekegjengen, som de kaller seg. ( http://home.no/lektimen.startsiden.htm.)

  – Jeg tror dette er nyttig erfaring å ha med seg som medisinstudent. Det er litt spesielt å jobbe med barn, de kommuniserer på en annen måte enn voksne og bruker mye kroppsspråk. Dette er en grei øvelse i å treffe barn i sykehusmiljø på en uformell måte, og kan bidra til å høvle ned terskler i forhold til å kommunisere med barn, sier Yousuf.

  Bamsesykehus

  Bamsesykehus

  Leketimen kan fylles med en lang rekke aktiviteter. Mohammad Yousuf tenkte seg først eventyrstunder, men med et garderobeskap fullt av kostymer gavmildt donert fra Norsk Filmstudio AS, er det fritt frem for lekende studenter å kle seg ut for barna. I historiens første leketime ved Rikshospitalet står bamsesykehus på programmet. Hvis alt går etter planen, vil barna ved sykehuset kunne glede seg over leketimen én dag i måneden. For travle medisinstudenter er det en forutsetning at tiltaket er enkelt å drive, uten altfor mange timers forberedelse. – Jeg håper at andre kan ta opp tråden og lage leketime ved andre sykehus, sier Yousuf.

  Aktivitetsprosjekt

  Aktivitetsprosjekt

  Han roser den store imøtekommenhet som Rikshospitalet har vist ham. Så kom han også til sykehuset med ideen sin på et heldig tidspunkt: Rikshospitalet har for tiden et eget prosjekt som heter Aktivitet og trivsel for alle barn på Rikshospitalet, og prosjektleder Ragnhild Hals er vel fornøyd med tilbudet fra Yousuf og hans lekegjeng.

  – Vi har satt i gang en rekke andre tiltak, og har flere andre på idéstadiet. Vi har for eksempel laget en lekekrok i vestibylen til barneavdelingen, med klatrevegg og myke puter, og her er aktiviteten stor. Vi har fått fuglekasser som kan sees fra vinduet til de barna som må isoleres på rommet, kunstrebus i Glassgaten, biljardbord og ungdomsklubb. Nå arbeider vi blant annet for å få i gang kinoforestillinger, slik at innlagte barn kan følge med på de nyeste filmene, opplyser Hals.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media