Medisinerstafetten – ett år unna tradisjon

Sigurd Høye Om forfatteren
Artikkel

Alle vet at medisinstudenter er spreke. Men hvilket fakultet har de sprekeste studentene? Initiativtakerne bak Medisinerstafetten 2002 ville finne svar og heve studentenes sosiale kompetanse på kjøpet.

Fire fornøyde mosjonister hviler ut på Medicinsk Studentpaviljong etter Medisinerstafetten 2002. Fra venstre: Berit Rimstad, Anders Kind, Magnus Valland og Bjørn Robstad. Foto S. Høye

12. mai i år gikk Holmenkollstafetten av stabelen. Spreke medisinstudenter fra hovedstaden har i flere år latt eksamen være eksamen og løpt inn til topplasseringer og medaljer i mengdevis i denne konkurransen. Det er uvisst om Oslo-studentene tidligere har vært de sprekeste legespirene i landet, men i år ble iallfall posisjonen utfordret.

Initiativet kom fra en gruppe Tromsø-studenter. De ønsket en vennskapelig kappestrid mellom studentene fra landets fire medisinske fakulteter. Et planleggingsmøte ble arrangert i Tromsø, og representanter fra de ulike fakultetene valgte Holmenkollstafetten 2002 som arena for den første Medisinerstafetten.

Lang sjarmøretappe

Holmenkollstafetten består av 15 etapper, men av geografiske og eksamensmessige årsaker var det Tromsø-studentene selv som slet mest med å skaffe et fullt lag.

– Vi valgte å utvide oppkjøringsperioden med ett år, og sendte kun to relativt utrente Tromsø-studenter til Oslo. De 15 etappene ble delt i to; sju på førstemann og de åtte siste som sjarmøretappe for annenmann. Taktikken var å ta det rolig, men gi inntrykk av utmattelse, forklarer Tromsø-student Magnus Valland. Han virker slett ikke utmattet etter løpet, men innrømmer at dagens morsomste begivenhet var å gi fra seg stafettpinnen ved toppen av Besserud.

Trondheims-studentene stilte også med et noe amputert lag mens bergenserne var fulltallige. Oslo-studentene hadde naturlig nok minst rekrutteringsproblemer, og fakultetet stilte med to lag i Medisinerstafetten. De var lett gjenkjennelige med sine kirurggrønne hårbånd – mer et uttrykk for sosialt samhold og sterk lagånd enn av sterilitetshensyn.

– Utvikling av sosiale ferdigheter er vel så viktig som fysisk fostring, mener Oslo-student Anders Kind, innkvarterings- og bankettansvarlig for Medisinerstafetten.

I hælene på Skattedirektoratet

Studentene løp i klassen miksede mosjonslag. «Miksede» viser til kjønnsblandingen på lagene, men sier like mye om den salige miksen av stafettlag – legespirene konkurrerte blant annet mot Fylkesmannen i Sogn og Fjordane og Skattedirektoratets bedriftsidrettslag. Sistnevnte vant klassen, med Medisinerstafettens ene Oslo-lag hakk i hæl – et godt bevis på at Skattedirektoratet ikke alltid er i hælene på legestanden.

Anders synes dette lover godt for fremtidens leger. På femte plass fulgte det andre Oslo-laget. Bergenserne hadde på sett og vis fordel av hjemmebane, i og med at regnet strømmet ned hele konkurransedagen. Likevel ble Bergens-laget slått av de egentlige hjemmelagene, og havnet på sjuende plass. Trønderne endte på 12. plass og de to Tromsø-studentene på 129. plass.

Et herrelag fra LiK, Legestudentenes Idrettsklubb i Oslo, deltok også i Holmenkollstafetten. Dette laget vant klassen for mannlige studenter.

Rett til Ullevål

Etter løpet samlet de våte mosjonistene seg på Medicinsk Studentpaviljong, Oslo-studentenes eget hus inne på området til Ullevål sykehus. Her ble det utdelt premier, og dagens kalori- og væsketap ble erstattet.

Initiativtakerne planlegger å gjøre Medisinerstafetten til en årlig tradisjon, og etter et par pølser og tilhørende drikke er de såpass restituert at de ser frem mot neste års konkurranse.

– Vi er absolutt fornøyd med Oslos resultat, men vi ønsker hardere konkurranse neste gang, smiler Anders Kind.

Magnus Valland tar imot utfordringen: – Vi håper å komme sterkere tilbake, forsik-rer han.

Anbefalte artikler