Bergensstudenter i cup-sanitet

Ingrid M. Høie Om forfatteren
Artikkel

Forstuet ankel satte punktum for Kjetil Myhrs deltakelse i Norway Cup. Men behandlingen og omsorgen fra medisinstudentene (f.v.) Ingvild Gardum, Kristian Myklevoll, Hilde Skorve og Kjersti Mæhle er upåklagelig. Foto: I. Høie

– Gjør det vondt når jeg klemmer her? Ingvild Gardum trenger bare å kaste et blikk på ansiktet til 13 år gamle Kjetil Myhr for å få svar. Den unge fotballspilleren fra Årvoll Idrettslag i Oslo har fått et kraftig spark i leggen av en knottbelagt sko i takling om ballen på Norway Cups femte dag.

– Han har nok fått en forstuing, tror medisinstudenten, mens hennes medstudenter iler til med bandasje og ispose. Dermed er årets store fotballcup over for Kjetils vedkommende.

Tusenvis av skader

For fjerde års student Ingvild Gardum og første års medstudenter Hilde Skorve, Kristian Myklevoll og Kjersti Mæhle venter nye oppgaver. I løpet av Norway Cups fire første dager, har over 1 000 skadete vært innom Norsk Folkehjelps feltsykehus eller de åtte sanitetspostene ute på banene. – På tirsdag var det 244 skader, og da kokte det virkelig her, ler Gardum.

Skadene spenner vidt, her er beinbrudd og kragebeinsbrudd, hjernerystelse og leddgikt. Antall gnagsår hos barn med nye fotballsko er mange, forstuede ankler likeså. Skrubbsår som må skrubbes rene med neglebørste er nok en av de vondeste behandlingene vi utfører, tror Kjersti Mæhle.

Heteslag og uttørring er ikke mangelvare i en uke hvor kvikksølvet har krøpet langt over 20-tallet, men likevel færre enn man skulle tro. Hver time informeres det over høyttaleranlegget at man må drikke rikelig, og idrettsledere er blitt flinke til å passe på at barna får i seg nok væske.

– Har det vært alvorlige skader i løpet av cupen?

– Vi har hatt et tilfelle med mulig ryggskade, og en pasient med blodsukker helt nede i 2,0 mmol/l, opplyser Kjersti Mæhle.

Sanitet Haukeland

Alle fire studerer medisin ved Universitetet i Bergen, og er medlemmer av Norsk Folkehjelp Sanitet Haukeland. Gruppen ble startet i 1996 og har som mål å gjøre leger bedre i akuttmedisin. Gruppen gir undervisning i førstehjelp til medisinstudenter, og har ca. 300 medlemmer, hvorav ca. 40 aktive på beredskapsliste.

Så til tross for at tre av studentene i saniteten på Norway Cup kun har ett års medisinstudium på baken, kan de skilte med en viss kunnskap, tilegnet fra deltakelse i Haukeland-gruppen; grunnkurs i førstehjelp, idrettsskadekurs, katastrofekurs og kurs i sanitet/redning sommer og vinter.

– Vi kan selvsagt bare ta oss av enkle skader, men vi lærer mye av å observere de som har erfaring fra Norway Cup fra tidligere, om undersøkelsesteknikk og de vurderingene som gjøres, om å roe ned pasienter og om deponering, sier studentene.

Og det er nok av hjelpemannskap å høste lærdom fra. Sanitetsgruppen teller ca 130 personer. Feltsykehuset består av mottakelse, har akuttberedskap og en egen sengepost. Leger fra Norsk Institutt for Idrettsmedisin har vakt, minst to om gangen, fysioterapeut er stort sett på plass, her er sykepleiere og ambulansepersonell. På sanitetspostene ute på de 60 banene vurderer erfarne hjelpemannskaper skader, frakter skadede til feltsykehuset, hvor de behandles eller henvises til Oslo legevakt eller sykehus i Oslo.

– Her treffer vi ikke bare medisinstudenter og leger, men også ambulansepersonell og sykepleiere. Det er sunt å ta med seg; vi er alle helsepersonell som utfyller hverandre, kommenterer Kristian Myklevoll.

Frivillig

Studentenes innsats er helt frivillig. Reise og opphold betaler de selv, og lønn for strev er nyttig erfaring og sosialt og godt samhold.

– Vi hadde ikke trodd at arrangementet var så stort og at det var så mange skader. Her skjer det masse og dette frister til gjentakelse, sier de unisont.

Anbefalte artikler