Solid gjennomgang av artroskopiens mange sider

Artikkel

Bokens lesere vil finnes blant ortopedkirurger samt kirurger som utfører artroskopi. Den vil være et glimrende element i utdanningen av blivende spesialister.

Boken er preget av stor systematikk i beskrivelsen av utstyr og metoder som gjør den lett å lese. Hver seksjon er bygd opp i form av en generell del med kort historikk, for deretter nøye å beskrive kravene til de tekniske systemer.

Anestesimetoder, leiring, dekking og forberedelse til operasjon beskrives grundig. Fordeler og ulemper ved forskjellige instikksteder diskuteres og beskrives punkt for punkt. Komplikasjoner har et eget kapittel for hvert ledd. Indikasjoner og kontraindikasjoner er systematisert og lett å finne i innholdsregisteret. Etter den generelle gjennomgangen av artroskopi i det aktuelle ledd, beskrives det systematisk for hver diagnose, årsak, symptomer, klinisk diagnose, røntgenfunn, MR- og artroskopifunn med fantastiske operasjonsbilder, behandlingsstrategi, operasjonsteknikken og til slutt postoperativ behandlingsplan.

Naturlig nok handler denne boken mest om kneleddets sykdommer og behandling. Alle varianter av artroskopisk meniskbehandling samt korsbåndsrekonstruksjon, alt velskrevet og rikelig illustrert. Spesielt fremheves at en diagnostisk artroskopi meget sjelden er indisert med dagens store ikke-invasive diagnostiske muligheter. Skulder, albue og ankel er rikelig representert etter samme mal. Den eksotiske avdeling er representert med full gjennomgang av subtalare ledd, tåledd, fingerledd og hofteledd. I slutten beskrives ”bursoskopi” samt miniinvasiv teknikk ekstraartikulært med hjelp av artroskop.

Forfatterens intensjon er å skrive en bok som i detaljer beskriver de artroskopiske teknikker som i praksis har vist seg å fungere. Dette har forfatteren oppnådd. Boken er lettlest og rikt illustrert med fotografier av utstyr og instrumenter samt artroskopifunn. Innholdsfortegnelsen er oversiktlig og man finner lett det man søker. Innbindingen er solid og i tillegg leveres boken i en boks med tittel på ryggen.

Dette er en bok som anbefales på det varmeste. Den vil være en naturlig del av avdelingsbiblioteket på enhver avdeling som driver med artroskopi.

Søren Bjerre

Ortopedisk avdeling

Aker universitetssykehus

Anbefalte artikler