Var Jesus død etter korsfestelsen?

Korrespondanser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Det var interessant å få del i de betraktninger som kollega Kjell Ytrehus gjorde seg i Tidsskriftets påskenummer (1). Innlegget fortjener noen kommentarer.

  Ytrehus hevder at været var svært dårlig på langfredag, at det var både mørkt og kaldt. Det som er riktig, er at det kom et mørke ved den 6. time (som er kl 12). Før den tid har trolig været vært normalt.

  Ytrehus hevder at en røver må ha vært i bedre fysisk form enn en person som påstår seg å være Guds sønn eller en profet. Jesus hadde gått til fots i fjell- og ørkenområder i noen år, og var trolig i meget god kondisjon. Faktisk i så god kondisjon at han overlevde de 39 piskeslag han hadde fått tidlig på langfredag. Det mangler ikke på eksempler på at de som ble utsatt for slik straff, døde av den.

  Jeg mener ikke med dette å si at Jesus ikke var nedkjølt da han hang på korset. Det er godt mulig, selv om det ikke finnes dokumentasjon for det. Det som derimot ikke er rimelig, er at en person som er så nedkjølt at han blir oppfattet som død av erfarne romere, like i forveien klarte å rope med tydelig og høy røst. Er det rimelig å tro at noen etter alt dette, og etter å ha ligget i en kald steingrav i to døgn, bare skal våkne i live? Er det rimelig å tro at noen i en slik tilstand er i stand til å vikle seg ut av likkledet og velte en tung stein?

  Kan disiplene ha stjålet liket? 11 av dem led martyrdøden. Er det rimelig å tro at de hadde vært villige til det dersom de visste at de forkynte en løgn?

  PDF
  Skriv ut
  Relaterte artikler

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media