Kunstsalg til inntekt for Leger Uten Grenser

Ingrid M. Høie Om forfatteren
Artikkel

Elling Reitan var nobelkunstneren i 2000, og vinneren av fredsprisen, Kim Dae Jung, mottok litografiet På sporet av den tapte horisont. Bildet er å finne på utstillingen Refleksjoner og visjoner.

– Ideen om å la publikum by på et bilde til inntekt for Leger Uten Grenser, kommer fra Elling Reitan, opplyser Bjørn Mathisen i Galleri B.A., som er kunstnerens hovedgalleri. Årsaken er enkelt og greit at Elling Reitan har stor sympati for organisasjonens ikke-materialistiske profil og for det arbeid som Leger Uten Grenser driver.

Avkobling

Utstillingen er en retrospektiv vandreutstilling, og de 60–70 bildene er et representativt utvalg av Elling Reitans kunst fra 1991 og frem til i dag. Her er oljemalerier og akvareller så vel som mixed media-grafikk, litografier og arbeider i kullstift og pastell.

Reitan har utdanning fra Nerdrum-akademiet, men har etter hvert fjernet seg fra læremesteren Odd Nerdrums jordfarger og sosialrealistiske motiver. Reitan leker seg med farger, og er ifølge Mathisen i dag en av Norges største kolorister. Kunstneren har hovedfag i litteraturhistorie og mellomfag i filosofi.

– Herfra henter han mye inspirasjon til bildene sine, men også fra drømmer og fantasi. Reitan har funnet sin uttrykksform i en kombinasjon av det abstrakte og det naturalistiske med elementer av det surrealistiske. Mystisk, filosofisk og koloristisk karakteriserer både mannen og kunsten hans, mener Mathisen.

Elling Reitan kaller utstillingen Refleksjoner og visjoner . I tillegg til å vise kunstnerisk utvikling, ønsker han å fremme et budskap og invitere til refleksjon. Utstillingen er en reaksjon på vår tids stressede, materialistiske og informasjonsmettede hverdag.

– Intensjonen med Refleksjoner og visjoner er å inspirere mennesker i alle aldre til å drømme egne drømmer, tenke egne tanker og derigjennom gi intellektet en mulighet til å kreere egne visjoner. Alle mennesker burde ha egne visjoner. Det kan vi bare utvikle gjennom refleksjoner. Gode, drømmende bilder kan være et viktig incitament, skriver Reitan i forordet til boken som følger utstillingen.

– Han vil at bildene hans skal gi folk lyst til å sette seg ned og koble av fra den travle, tilgjengelige hverdagen, tilføyer Mathisen.

Informasjon om Leger Uten Grenser

Generalsekretær i Leger Uten Grenser i Norge, Arnulv Torbjørnsen, vil åpne utstillingen, og organisasjonen vil ha en stand i galleriet så lenge utstillingen henger oppe. Leger Uten Grenser håper at utstillingen vil trekke til seg et bredt publikum, slik at de får anledning til å vise frem sitt arbeid for en stor gruppe mennesker.

Anbefalte artikler